Ton Koopman:

Van de zoekgeraakte Markus Passion van Bach weten we alleen dat die in 1733 werd uitgevoerd en is slechts de tekst van Picander overgebleven. Reconstructies te over dus, op basis van muziek van Bach en van anderen. In 2000 kwam ook Ton Koopman met een Markus Passion, waarvoor hij allerlei bestaande Bachmuziek uitkoos en als Bachs ghostcomposer nieuwe recitatieven schreef.

Koopman leidde de première van zijn Markus Passion op de 24ste maart van het Bachjaar 2000, ook de dag dat hij in Utrech een eredoctoraat kreeg in de godgeleerdheid voor zijn werk aan passies en cantates van Bach. Een paar dagen later dirigeerde hij de Markus in de San Simpliciano Milaan, opgenomen door de RAI-tv en nu op dvd gezet. Voor wie even genoeg heeft van Johannes en Matthäus is de Markus een verplicht Bachcuriosum.

Markus Passion

(CCDVD 72141)***

    • Kasper Jansen