Tijdelijk wonen in een andere stad

Het vinden van een goed hotel voor het hele gezin is niet gemakkelijk: mooi maar te duur, goedkoop maar te vies. Maastricht heeft een leuk alternatief: het familie-appartement.

Dure hotels zijn te mooi, goedkope hotels zijn te vlekkerig. Gauw goed is het niet.

Het is een kwestie van smaak, maar ik ben niet dol op hotelkamers met loodzware gordijnen, bolle gebloemde beddenspreien, snoepjes op je hoofdkussen en een voorgeprogrammeerde welkomsttekst op het tv-scherm. Gelukkig ontbreekt dergelijke overdaad in eenvoudiger toeristenhotels. Maar die hebben vaak als nadeel dat je de sporen van vorige gasten nog ruikt en ziet. Bij mij prikkelt dat de verkeerde fantasie: van rokende handelsreizigers die ver van huis pret maken in een te zacht bed.

Er is een alternatief. Design-hotels. Hotel New York, op de Kop van Zuid in Rotterdam, staat al jarenlang model voor een nieuw type hotels in Nederland: stoer, basic, smaakvol, artistiek. Amsterdam heeft sinds vorig jaar een vergelijkbaar paradepaard: het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade, dat respect voor cultureel erfgoed én modernisering met lef uitstraalt.

Zowel in het Lloyd als in Hotel New York zou ik vaak willen logeren, als ik niet precies halverwege, op krap een uur reizen, woonde. Er zijn bovendien twee andere problemen. Kwaliteit heeft z'n prijs: design is duur. Twee nachten met vier personen in het mooiere en betere hotel kosten al snel 800 euro. En los daarvan: hoe maak je het verblijf aangenaam in gezelschap van twee kinderen, teenagers, die het best gedijen als hun enige ruimte en privacy wordt geboden?

Hotel La Bergère in Maastricht biedt de oplossing. Huur via dit hotel een appartement, waarvan La Bergère er door de stad heen maar liefst zestig in de aanbieding heeft. Een appartement geeft het prettige gevoel tijdelijk in een andere stad te wonen, in plaats van te logeren. Het biedt bovendien beduidend meer leefruimte dan twee hotelkamers. Behalve de `ouderslaapkamer' is er een eigen kamer voor tiener 1, plus een bed voor tiener 2 in de ruime woonkamer, die ook een keukenblok met alle benodigde uitrusting heeft. Staying apart together.

Een appartement is beschikbaar vanaf 190 euro per nacht, met z'n vieren. Wie het verblijf overigens niet te duur wil maken, kan voor de maaltijden op de tijdelijke thuisbasis terugkeren. Maar ja, waarom zou je – als de meest Bourgondische stad van Nederland bij je voordeur begint.

Ons pied-à-terre in Maastricht ligt schuin tegenover het station. Ook dat is comfortabel. Het bespaart een hoop gesjouw met bagage, zodat de stedentrip vrijwel direct na aankomst kan beginnen. Wij beginnen gezond, met een lunch in Simply bread, de `broodjeszaak' van La Bergère, op enkele minuten lopen van ons appartement. De kaart van dit eetlokaal – uitgevoerd in strak wit, afgewisseld met donkere houten en fel-groene panelen – laat keuze uit zo'n honderd verschillende sandwiches, alle met versgebakken brood, eco-beleg en vers geperste sappen. Een bezoek aan de massagestoel in de BeautyLounge en de fitness-apparaten van La Gym van het hotel hebben we dan nog voor de boeg. Een gezonde maag in een gezond lichaam – die ambitie weet La Bergère in ons op te wekken.

Tegelijk blijven we nuchtere Hollanders. La Bergère is beslist een feel good-hotel, waar over alles is nagedacht, tot en met de verlichting op het toilet (een spotlicht dat recht omhoog schijnt vanuit de tegelvloer). Maar men overdrijft hier en daar ook wel een beetje. De fitnessruimte bijvoorbeeld, een brede corridor met vijf apparaten op het platte dak, wordt aangekondigd als ,,een unieke workout-ruimte met een werkelijk oogverbluffend uitzicht over de stad Maastricht''. Hum. Bijzonder uitgerust is dit zweetzaaltje niet en het uitzicht beperkt zich tot een ratjetoe van achtergevels in het Maastrichter stationsgebied. Bij design hoort misschien ook een ingetogen gebruik van woord en beeldvorming?

Maar goed, niet La Bergère maar Maastricht is ons reisdoel. Vrijthof, Sint Servaes, de chique winkels in de Stokstraat – het kon ons allemaal bekoren. Behalve Amsterdam zijn er weinig steden in Nederland waar op straat zoveel Nederlandse dialecten zich mengen met Frans, Duits en Engels. Alleen al dat geroezemoes geeft het prettige gevoel ver van huis te zijn. Dankzij Maastricht ben ik nu ook op de hoogte van de jongste trends in mannenmode (zoveel etalages van kledingzaken zag ik zelden bijeen op zo weinig strekkende meters): zuurstok- en andere zoete snoepkleuren zijn het helemaal in het zonniger seizoen van 2005. Ik zal erover nadenken.

Verrassen deed Maastricht ons intussen niet aan de oude westzijde van de stad, maar juist aan de nieuwere tot zeer moderne oostzijde langs de Maasoever. Wie de overwegend weinig verfijnde toeristenmenu's van het Vrijthof graag overslaat, vindt betere en sfeervoller restaurants in de Rechtstraat, die aan het einde bijna vanzelf overgaat in het nieuwe stadsdeel Céramique. Wij dachten, op weg naar het Bonnefantenmuseum, `even binnen te lopen' in de bibliotheek van de stad, het Centre Céramique. We bleven er urenlang, gegrepen door foto-exposities, een schitterend, open geconstrueerd gebouw en een rijke collectie boeken, bladen en bladmuziek.

Juist daar, zoals in ons appartement, verloren we onzelf als toerist en woonden we tijdelijk helemaal ergens anders.

Maastricht

Hotel La Bergère

Stationsstraat 40,

tel. 043 3282525, e-mail

info@la-bergere.com

VVV Maastricht, Kleine Staat 1, www.vvvmaastricht.nl

Bibliotheek: Centre

Céramique

Avenue Céramique 50

6221 KV Maastricht

Website: www.centreceramique.nl

Lunch: Blanche Dael Coffeelovers, Ruiterij 2/ Plein 1992

Diner: Eetcafé Céramique, Rechtstraat 78

    • Gijsbert van Es