Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over het Ku Klux Klan-lid Edgar Ray Killen alias `the preacher' die onlangs is aangehouden als verdachte van de moord op 3 jongens in 1964 in Mississippi die een brand in een kerk onderzochten. Voor de moorden, bekend door de bioscoopfilm Mississippi Burning, is nooit iemand veroordeeld. Ned.1, 20.15-20.55u.

DOCUMENTAIRE

Stories: De gekozen dood. Confronterende en integere documentaire over een terminaal zieke man die beslist om zelf een einde aan zijn leven te maken. Hij heeft een ongeneeslijke kanker en zijn dokter en zijn geliefde hebben begrip voor zijn beslissing. Samen met een vereniging voor stervensbegeleiding legt hij zijn sterfdatum vast. Canvas, 21.30-22.25u.

Dokument: Uitgesproken Godfried. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.45-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Felderhof ontmoet. Herhaling van de uitzending van 24 februari waarin Rik Felderhof een gesprek voert met VVD'er Hans Wiegel. In deze uitzending praat hij openhartig over het tragische verkeersongeluk van zijn tweede vrouw. Na een periode van bezinning is hij van plan om vol aan de slag te gaan. Ned.1, 21.55-22.45u.

SPORT

RTL autosport. Eerste aflevering van een wekelijks racemagazine met uitgebreid aandacht voor de Amerikaanse Champ Car World Series (mogelijk met Jos Verstappen), de Indy Racing League en ontwikkelingen in de nationale autosport. RTL5, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

Theater van het sentiment. Voorlopig laatste aflevering met oud-politica Hedy d'Ancona, een boegbeeld van het feminisme in Nederland. Centraal staat de datum 11 september 1981, toen zij de eerste staatssecretaris van emancipatiezaken werd. De komende afleveringen zijn herhalingen. Ned.1, 17.30-17.55u.

De avond van de grote geschiedenis quiz. Voor de vierde keer een wedstrijd in kennis over geschiedenis, waaraan twintig toppers op dit gebied het opnemen tegen twintig prominente deelnemers. De uiteindelijke winnaar mag zich de Geschiedeniskenner van het jaar 2005 noemen. De quiz bestaat uit drie ronden en bevat veel archiefmateriaal van historische momenten. Tot de prominenten behoren onder anderen aanstaande FNV-voorzitter Agnes Jongerius, advocaat Theo Hiddema, burgemeester Geert Dales van Leeuwarden, politicus André Rouvoet en filosoof Bas Haring. De presentatie is, net als andere jaren, in handen van Jan Tromp, Amerikaans correspondent van de Volkskrant. Ned.3, 20.25-22.00u.

Javier Guzman: Bot. Registratie van de eerste avondvullende voorstelling waarmee cabaretier Javier Guzman door Nederland toerde. Ned.3, 22.10-23.40u.

FILM

Hook (Steven Spielberg, 1991, VS). Spielbergs lang gekoesterde droom om het klassieke Engelse kinderboek Peter Pan (1904) te verfilmen resulteerde in een kitscherige, volkomen surreële sprookjesfilm waarin Pan doorgegroeid is tot een volwassen workaholic. Hij keert evenwel naar Neverland terug om zijn kinderen te redden. Met Robin Williams als Peter en Dustin Hoffman als een potsierlijk kakineuze Captain Hook. Ned.1, 13.45-16.00u.

101 Dalmatians (Stephen Herek, 1996, VS). In geslaagde live action-versie van Disneyklassieker over een Londense puppyroof worden vrijwel alle rollen gespeeld door levende wezens en kunnen de honden níét praten. Met Jeff Daniels als het baasje van Pongo, Glenn Close als Cruella de Vil en Hugh Laurie als kruimelboef Jasper. BBC1, 16.50-18.25u.

Ben Hur (William Wyler, 1959, VS). Vermaarde, met elf Oscars bekroonde, destijds peperdure spektakelfilm grossiert in spanning en sentiment en laat zich telkens weer op nieuwe manieren bekijken: als religieus traktaat over boete en vergeving, als jaren-vijftigvisie op het Romeinse imperialisme, als voorloper van de rampenfilm uit de jaren zeventig of als een studie van een homoseksuele relatie (tussen Ben Hur en zijn Romeinse jeugdvriend Messala). Charlton Heston geeft met galmende dialogen gestalte aan de door de Romeinen dwarsgezeten joodse edelman. Ook met die wagenrenscène. Net5, 20.30-0.30u., met reclame.

Ocean's Eleven (Steven Soderbergh, 2001, VS). George Clooney is de gentleman-inbreker die samen met groep specialistische criminelen de kluis van Andy Garcia's casino kraakt in ideale amusementsfilm. Regisseur Soderbergh goochelt gewiekst met informatie en allerlei varianten op het gangstergenre. Ook met o.a. Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts. Kreeg inferieur vervolg. SBS6,20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, GB/Frankrijk). Zie zaterdag. BBC1, 22.00-23.45u.

Les cousins (Claude Chabrol, 1958, Frankrijk). Tweede speelfilm van sardonische bourgeoisie-specialist Chabrol is scherpzinnig portret van het Parijse studentenleven. Provinciale pechvogel Gérard Blain trekt in bij stadse neef Jean-Claude Brialy. Beste film van Berlijn 1959. TV5, 22.30-0.20u.

RADIO

Dolce vita. Zie radio-vooraf. 747AM, 8.08-10.00u.

Hoe?zo! Herhaling van het gesprek met Jacob Slavenburg, cultuurhistoricus en schrijver van het boek Valsheid in geschrifte over de verborgen agenda van bijbelschrijvers en over de populariteit van de Da Vinci code van Dan Brown. 747AM, 13.05-14.00u.

Casa luna. Emeritus hoogleraar algemene geschiedenis Peter Klein geeft zijn visie op helden, nationalisme en Europa. Radio 1, 0.04-0.45u.