Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Joden uit Iran. Documentair portret van de circa 20.000 joden die in Iran werken als ondernemer, docent of computerspecialist. Ramin Faharani kon filmen in Teheran, Shiraz en Isfahan. De joden mogen in bepaalde opzichten meer dan moslims, zoals op sabbat wijn drinken en gemengde feestjes geven. De vrouwen hoeven in eigen kring geen sluier te dragen. Ned.1, 14.05-15.00u.

People on the move: De gebroken belofte. Over Molukkers die opgegaan zijn in de Nederlandse samenleving en een klein deel dat blijft vasthouden aan oude idealen. Hoofdpersonen zijn Sam Pormes (Eerste-Kamerlid voor GroenLinks), George Makatita (Moluks activist), zijn vader Jan Makatita en Monica Akihari (zangeres). Ned.3, 16.00-16.50u.

Het Geluk van Nederland: Happy single? Ego-document van programmamaker Bram van Splunteren met nagespeelde scènes uit zijn leven door acteurs Rik Launspach en Hadewych Minis. Hij verliet na 22 jaar samenwonen zijn gezin en ging op zichzelf wonen. Binnen de kortste keren had hij een nieuwe relatie. Ned.3, 20.25-21.05u.

Tegenlicht: Denkend aan Europa. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.05-22.00u.

KUNST & RELIGIE

Urbi et orbi. Vanaf het St. Pietersplein in Rome de jaarlijkse zegen van paus Johannes Paulus II. Ned.1, 12.00-12.45u.

Schepper & co. Gespek met de Duitse duizendpoot, monnik, schrijver en therapeut Anselm Grün over waarom hij Pasen het belangrijkste feest vindt. Ned.1, 16.42-17.05u.

Close-up: De weg naar de hemel. Over de rol die relieken door de eeuwen heen gespeeld hebben in het christelijk geloof. Kunsthistorici onder wie Henk van Os reizen naar Europese bewaarplaatsen zoals de St. Servaes in Maastricht, de paleiskapel van Karel de Grote in Aken en de St. Pieter in Rome. Ned.1, 18.30-19.30u.

R.A.M: Thrillers. Aandacht voor thrillers met de auteurs George Pelecanos in de Verenigde Staten, de Russische Polina Dasjkova, de Schot Ian Rankin en de 75-jarige Belgische auteur Jef Geeraerts. De betere thrillerauteur wil zijn lezers meer bieden dan alleen maar spanning. Ned.3, 19.20-20.25u.

AMUSEMENT

Het nationale verkeersexamen 2005. Politieagenten, wegenwachten, taxichauffeurs, koeriers, buschauffeurs en rijschoolhouders nemen het tegen elkaar op in kennis over en van de verkeersregels. Net als de kijkers thuis, die mee kunnen doen via internet en sms, maken zij een officieel theorie-examen. SBS6, 21.00-23.20u., onderbroken door nieuws.

Wagner's Ring - Das Rheingold. Eerste deel van de opera van Wagner uitgevoerd door de Royal Opera House. BBC2, 22.30-1.10u, tweede deel maandag om 18.15u.

FILM

.Tootsie (Sydney Pollack, 1982, VS). Intelligente en ontwapenende komedie over seksegebonden gedragspatronen. Dustin Hoffman is meesterlijk in zijn `dubbelrol' van werkloos acteur die zich als actrice vermomt en dan razend populair wordt dankzij rol van ziekenhuisdirectrice in een soap opera. Oscar voor bijrol van Jessica Lange. SBS6, 13.15-15.20u.

Edi (Piotr Trzaskalski, 2002, Polen). Poolse Oscar-inzending houdt het midden tussen een gangsterkomedie en een parabel over de Poolse onderklasse. Drankzuchtige lompenboer moet gangsterliefje beschermen en ontpopt zich tot onwaarschijnlijke altruïst. Ned.3, 14.05-15.40u.

.Around the World in 80 Days (Michael Anderson, 1956, Engeland). Verouderde publiekslieveling naar roman van Jules Verne. David Niven gaat weddenschap aan. Gastrollen van meer dan veertig sterren, onder wie Buster Keaton, Marlène Dietrich, Frank Sinatra. BBC2, 15.50-18.30u.

My Stepmother Is an Alien (Richard Benjamin, 1988, VS). Komedie waarin Kim Basinger als een buitenaardse Mata Hari wetenschapper Dan Aykroyd het hof maakt. Als zoveel aardse zaken, misinterpreteert zij ook de besmettelijkheid van de haar onbekende liefde. Veronica, 18.35-20.30u.

.Enigma (Michael Apted, 2001, GB/VS/Dld/NL). Intelligente en prettige verfilming van roman van Robert Harris biedt meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou verwachten van een verhaal over spionage en fatale vrouwen. Behelst de decodering door Britten van Duitse geheime boodschappen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kate Winslet is gerekruteerd omdat ze zo goed is in kruiswoordraadels. BBC1, 23.15-1.10u.

.All the President's Men (Alan J. Pakula, 1976, VS). Beroemde, intelligente thriller met excellente rollen van Robert Redford en Dustin Hoffman als Bob Woodward en Carl Bernstein, de verslaggevers van de Washington Post die het Watergate-schandaal aan het licht brachten. Oscar voor scenario van William Goldman en bijrol van Jason Robards. BBC1, 1.10-3.30u.

RADIO

Opium. Gesprek met Karin Giphart – zus van schrijver Ronald – over haar debuutroman Maak mij blij, een lesbische schelmenroman. Verder cabaretier Vincent Bijlo en zijn vrouw Mariska Reijmerink over hun show Zeventien en dirigent Pieter Jan Leusink over Bachs Matthäus Passion. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier. Reportage over pijnbestrijding bij bevallingen. Artsen zijn terughoudend bij pijnbestrijding omdat een normale bevalling een natuurlijk proces is dat zonder medische ingreep kan plaatsvinden. Er zijn echter steeds meer vrouwen die pijnbestrijding vragen. Radio 1, 21.04-22.00u.

Voor 1 nacht. De 72-jarige oud-tv-presentator Koos Postema praat over de herdruk van zijn boek Terug in de tijd waarin hij de vaderlandse historie in zestig korte schetsen beschrijft. Radio 1, 0.04-1.00u.