Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage over het werk van het Rampen Identificatie Team op Thailand. Ned.3, 22.10-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Massive Nature. Tweede deel van de BBC-natuurserie met beslissende momenten in de strijd op leven en dood. Vanmiddag over de scholen van miljoenen sardientjes voor de kust van Zuid-Afrika die vrijwel gelijktijdig arriveren met een leger van uitgehongerde haaien en zeehonden. Wat volgt is een fascinerend en indrukwekkend schouwspel. Ned.1, 17.35-18.25u.

Princess Margaret: A love story. Over de affaire van de Britse prinses Margaret met Peter Townsend, een gescheiden burger, die in de jaren '50 veel opschudding veroorzaakte. Uiteindelijk offerde zij de liefde op, maar het schandaal drukte een stevig stempel op de relatie tussen het Engelse koningshuis en de Britse media. BBC2, 21.20-22.10u.

Melting Point: Tracking the Global Warming Threat. Miles O'Brien reist van Alaska naar het zuiden van de Stille Oceaan om het debat over en de gevolgen van de opwarming van de aarde in kaart te brengen. In Alaska blijkt de temperatuur tien keer sneller te stijgen dan in de rest van de wereld en de bevolking merkt dat door de afbrokkelende kustlijn. En op de eilandengroep Tuvalu in de Stille Oceaan dreigen de bijna tienduizend bewoners hun woning te verliezen door het geleidelijk stijgende water van de oceaan. CNN, 23.00-24.00u. en herhaling op zondag om 12.00u. en 19.00u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht. Discussie over discriminatie op de Belgische arbeidsmarkt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie carrière wil maken, beter niet Naïma of Mohammed kan heten. Canvas, 22.45-23.30u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag uit het voetbalstadion van Boekarest van het WK-kwalificatieduel tussen Roemenië en Nederland. Trainer van AZ Co Adriaanse analiseert de wedstrijd. Na deze partij een samenvatting van de andere poulewedstrijd Tsjechië tegen Finland. Met Nederlandse ondertiteling ten behoeve van doven en slechthorenden. Nickelodeon, 18.25-22.00u.

AMUSEMENT

Grootmeesters. Finale uit de beroepsgroep advocaten familierecht waarin zij moeten aantonen waarom zij tot de besten behoren. Een vakjury bepaalt, samen met de kijkers die via telefoon en sms hun stem uitbrengen, wie zich grootmeester mag noemen. Ned.3, 21.00-22.00u.

FILM

.Mars Attacks! (Tim Burton, 1996, VS). In de met sterren bezaaide sciencefiction-pastiche is de werkelijke hoofdrol weggelegd voor de Marsmannetjes: groengehersende turfjes die niet alleen oorlogszuchtig zijn, maar ook dol op sick jokes. Wie niet opziet tegen een flinke dosis meligheid, ziet een zeer geestige film met cameo-rollen van Jack Nicholson, Glenn Close, Pierce Brosnan, Michael J. Fox, Tom Jones en vele anderen. Net5, 21.00-22.55u., onderbroken door reclame.

The Other Sister (Garry Marshall, 1999, VS). Romantisch fantasietje maakt grappen over de hoofden van de hoofdpersonen heen: twee zwakbegaafden (Juliette Lewis en Giovanni Ribisi) die graag samen op zichzelf willen wonen. VRT, 21.20-23.28u.

.Heavenly Creatures (Peter Jackson, 1994, Nieuw-Zeeland/Duitsland). De authentieke, gruwelijke moord die in het repressieve Nieuw-Zeeland van de jaren vijftig door twee hartsvriendinnen werd gepleegd op de nietsvermoedende moeder van één van hen, wordt door de regisseur van The Lord of the Rings bijna lichtvoetig en zwartkomisch in beeld gebracht. Debutante Kate Winslet behoort tot de ontspoorde meisjes. Ned.3, 23.10-0.55u.

.Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, GB/Frankrijk). Ook in ons land succesrijk regiedebuut is een feelgood movie over een twaalfjarig jochie uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve talent tot bewegen en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos en vervallen mijnstadje wordt zeer breed uitgemeten. Ned.1, 0.25-3.15u.

.Night and the City (Irwin Winkler, 1992, VS). Remake van gelijknamige film noir van Jules Dassin uit 1950 werd een in Manhattans SoHo en Greenwich Village gesitueerde tragikomedie. Advocaat voor kwade zaakjes Robert De Niro begeeft zich in het milieu van de bokssport en werkt zich in de nesten. Ook met Jessica Lange, Jack Warden. Canvas, 0.05-1.45u.

RADIO

Weekeinde van het Nederlandse lied. Drie dagen achtereen het gala van het Nederlandse lied met de Top 50, concerten en Nederlandstalige nummers. Vanavond van 22 tot 23 uur Marco Borsato; zondag Acda en de Munnik en maandag Stef Bos. Zondagmiddag tussen 14 en 18 uur de Top 50 en maandag van 14 tot 18 uur rechtstreeks uit Carré de uitreiking van de Radio 2 Zendtijd Prijs 2005 aan Willeke Alberti. Nederlandse artiesten brengen haar een muzikale hommage. Radio 2, 6.00 tot en met maandag 24.00u.

Het hek geopend. Al in 2003 uitgezonden documenaire over verleden, heden en toekomst van hekken in Nederland. Met o.a. Frans Ruigrok, oprichter van Heras, dat Nederland vanaf de jaren vijftig massaal heeft `behekt', socioloog Herman Vuijsje, specialist in alles wat met grenzen te maken heeft en Peter Meijer van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die het boek Hekken in Nederland publiceerde. 747AM, 15.02-15.40u.

Šimek 's nachts. De 75-jarige mezzosopraan en zangpedagoge Cora Canne Meijer vertelt over haar leven, optredens, by-pass operatie, herseninfarct en offers in haar leven. Radio 1, 0.04-1.00u.