Taj Mahal:

Taj Mahal is zo ongeveer de zwarte broer van Ry Cooder: samen vormden ze ooit The Rising Sons. Allebei bespelen ze verschillende tokkelinstrumenten, altijd zijn ze op reis, op zoek naar vreemde muzikale culturen. Ze speelden allebei in West-Afrika en op Hawaï en hadden beide te maken met een sterk schommelende populariteit. Dat Cooder sterk terugkwam door zijn connectie met de (Cubaanse) Buena Vista Social Club bracht Mahal wellicht op een idee gezien Mkutano – Taj Mahal meets the Culture Musical Club of Zanzibar. De muziek van die Afro-Arabische club is niet allemaal even daverend maar dat wordt goed gemaakt door iets wat Cooder niet heeft: een aantrekkelijke stem. De gruizige tenor van Mahal pakt je al bij de eerste noten. Tot echte integratie komt het nauwelijks; het is meer Mahal en Zanzibar om en om. Dat Mahal ook `Catfish Blues' op zijn naam heeft gezet is een grap want dat liedje stond al op de plaat toen hij het A.B.C. nog moest leren.

Mkutano

T&M 031,

distr. MusiC&Words)****

    • Frans van Leeuwen