Simpele liedjes om te zoenen

Meestal is artistieke ontwikkeling een vereiste om in de smaak te blijven vallen bij het kritische popvolkje. Maar er zijn bands die je die ontwikkeling juist niet toewenst. Wie zit er te wachten op The Ramones die een ballad met strijkers uitvoeren (wat ze wel hebben gedaan, helaas), of een unplugged-sessie van Motörhead? Bij The Thermals schuilt de progessie hooguit in de geluidskwaliteit: het debuut More Parts Per Million werd met simpele spullen opgenomen in de keuken, terwijl voor de opvolger Fuckin A een studio werd geboekt.

Zodoende klinken de liedjes van het trio uit Portland op die tweede plaat een stuk helderder, maar verder blijft de groep zowel in de studio als op het podium gewoon trouw aan de gekozen beginselen: een simpel liedje van luttele akkoorden, een aanstekelijke melodie en een energie waardoor je geloof in de spankracht van de rock 'n' roll spontaan hersteld wordt.

Bij het openingsconcert van hun Europese tournee in Groningen, bleek gisteravond hoe effectief het kan uitvallen als je van je beperkingen je kracht maakt. In nog geen uur tijd werden er pakweg twintig nummers doorgejast, liedjes die eigenlijk nauwelijks van elkaar verschillen. Ze zijn allemaal snel en jachtig, voldoen aan de traditionele liedjesstructuur en hebben stuk voor stuk een melodie om te zoenen. Dat die melodie na een handvol liedjes op hetzelfde neer lijkt te komen, mag niet deren: het is alsof zanger, gitarist en liedjesschrijver Hutch Harris in zijn zoektocht naar het ultieme liedje steeds dichter bij dat platonische ideaal komt. Juist de energie waarmee die zoektocht vorm krijgt, zorgt voor een ongewoon meeslepend effect.

Harris en de zijnen, van wie bassiste Kathy Foster steevast charmant met haar afro-krullen schudt, houden zich zorgvuldig aan hun nerveuze punkrock-stramien. Gek genoeg doen ze misschien nog het meeste denken aan het Britse Placebo, dat op zijn titelloze debuut ook zo fanatiek met steeds hetzelfde, rumoerige liedje in de weer was. Met die groep is het niet goed afgelopen, toen men vervolgens de verbreding zocht.

Hoe de creatieve toekomst van The Thermals eruit ziet, blijft vooralsnog dus een open vraag. Maar dat stond een uurtje zweterig rockgenot niet in de weg.

Concert: The Thermals. Gehoord: 25/3, Vera Groningen. Herhaling 26/3, Nighttown Rotterdam, 27/3, Paaspop Schijndel, 28/3, Melkweg Amsterdam.

    • Jacob Haagsma