Roergebakken gebraden eend

Een aantal jaren geleden belde mijn vader me uit Vancouver. Hij was woedend! De gemeente Vancouver had besloten de traditie van het hangen van gebarbecuede eend en varkensvlees in de etalages van Chinese slagerijen en restaurants te verbieden. De reden; de meeste etalages waren niet gekoeld. Toen ik voorzichtig zei dat een gekoelde etalage misschien toch geen slecht idee was, kreeg ik de wind van voren: het kwam er op neer dat het al sinds het jaar nul zo gedaan was en waarom zouden ze nu opeens moeten veranderen? Het bleek dat het merendeel van de inwoners van Vancouver het met mijn vader eens was en de verordening werd afgeblazen. Ook aan de Zeedijk in Amsterdam kunt u mooie glanzende eenden in etalages zien hangen. Dat vlees is heel geschikt voor deze roerbakschotel. Zij die niet makkelijk aan een gebarbecuede of geroosterde eend kunnen komen, kunnen eerst een paar eendenborsten met wat Chinese barbecuesaus uit een potje in een pan rosé bakken.

Snijd het vlees in stukjes van 5 centimeter, doe in een kom en bestrooi met zout en peper. Snijd de dikke stelen van de bladen paksoi in plakken. Snijd de bladen in stukken en leg ze apart weg.

Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Doe er de stelen van de paksoi in, bestrooi met zout en peper en roerbak 2 tot 3 minuten. Voeg de lente-ui toe en roerbak nog circa 2 minuten. Voeg de gember en chilipeper toe en roerbak 1 tot 2 minuten.

Voeg de stukjes eendenvlees en de paksoibladen toe, bestrooi met zout en peper en schep er de pruimensaus door. Leg het deksel op de wok en laat onder af en toe omscheppen circa 4 minuten bakken.

Doe intussen de noedels in een vuurvaste kom, giet er kokend water over en laat even weken. Trek de noedels uit elkaar. Giet ze af en schep ze door het mengsel in de wok. Garneer met verse koriander en dien op.

Voor 4 personen:

350 gram geroosterd eendenvlees

(zie inleiding)

zout en peper

200 gram paksoi

2 eetlepels plantaardige olie

4 tot 6 lente-uitjes,

in schuine stukjes van 5 cm

2 eetlepels gehakte verse gember

2 kleine rode chilipepers, desgewenst het zaad verwijderd, fijngehakt

3 eetlepels Chinese pruimensaus (plum sauce)

400 gram rijstnoedels

4 eetlepels gehakte verse koriander

    • Kim Maclean