Rita Reys

De verjaardagsparty van Rita Reys (80) gaat gewoon door – nu met I got Rhythm. De cd-box begint met VARA-opnamen van omstreeks 1960 en telt twee stukken met de band van Boy Edgar, en twee van het programma Romance in Jazz.

Vijf bonustracks laten Reys horen in privé-opnamen uit de jaren '49/50. In vocaal duet met Thom Kelling en als invallend drumster in haar eigen sextet terwijl echtgenoot/drummer Wessel Ilcken een scat-vocal doet. Haar timing was toen al heel bijzonder. De overige stukken verschenen wel eerder op de plaat maar lang geleden. In vijf ervan is ze, zeer in vorm, te horen tijdens concerten uit de jaren '60 in het Franse Antibes en in Praag. Ook het trio van Pim Jacobs overtreft zichzelf. De cd wordt gecompleteerd door de zes studio-opnamen die ze in '53 in Stockholm maakte en de vier uit '57 in New York met accordeonist Mat Matthews. Van de laatste session stamt het melancholische When the blues come on misschien wel het mooiste dat ze ooit zong. Wat een dictie en wat een majesteitelijk, cello-achtig geluid.

Rita Reys, I Got Rhythm (NJA 0501). www.jazzarchief.nl

    • Frans van Leeuwen