Reuten gaat naar Londen

De Nederlandse actrice Thekla Reuten speelt vanaf begin mei in Londen de hoofdrol in het toneelstuk Blood Wedding. De voorstelling is zeven weken te zien in het niet-commerciële Almeida theater. De hele reeks is in de voorverkoop reeds uitverkocht. Haar tegenspeler is de Mexicaan Gael García Bernal, bekend van de films The Motorcycle Diaries, en Y Tu Mama También. Regisseur Rufus Norris maakte vorig seizoen een bekroonde toneelbewerking van de film Festen, die wegens succes naar een commercieel theater in West End verhuisde.

Reuten (Bussum, 1975) was totnutoe vooral werkzaam als filmactrice, met als voorlopig hoogtepunt haar hoofdrol in oscarnominé De tweeling (2002). Op het toneel was zij aanmerkelijk minder vaak te zien. Reuten, die vandaag naar Londen vliegt: ,,Toneel is de meest intensieve manier om je te ontwikkelen als acteur. Na zestien tv- en filmproducties in zeven jaar tijd had ik bovendien behoefte aan een rustiger periode. En misschien betekent een toneelrol in Londen een opstap naar een Britse of Amerikaanse film.''

Reuten werkte eerder in Italië en Duitsland.

De Londense Blood Wedding is een bewerking van Boda de sangras (1932) van de Spaanse toneelschrijver en dichter Federico García Lorca. Deze ontleende het verhaal aan een krantenbericht over een bruiloft op het Spaanse platteland die eindigde in een bloedbad omdat de bruid vlak voor de ceremonie het bed deelde met haar jeugdliefde. Reuten: ,,De bewerking is trouw aan Lorca, maar de zinderende Spaanse sfeer maakt plaats voor de koelere sfeer van het regenachtige Londen.''

Hoogst zelden weet een Nederlandse acteur door te dringen tot het Britse theater. Twee jaar geleden maakte de Limburger Jochum ten Haaf furore in Londen en New York als Van Gogh in het toneelstuk Vincent in Brixton.