PvdA verliest deze week drie zetels in peiling

In de politieke barometer moet de PvdA deze week drie zetels inleveren ten opzichte van vorige week. De sociaal-democraten komen nu uit op 47 zetels, overigens nog altijd vijf meer dan de partij nu bezet in de Tweede Kamer. Het ziet er dus wel naar uit dat de PvdA een prijs betaalt voor het laten sneuvelen in de Eerste Kamer eerder deze week van de Grondwetswijziging die de weg zou effenen voor de gekozen burgemeester.

D66, de partij van de afgetreden minister Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing), die zich sterk maakte voor de gekozen burgemeester, wint in de peiling een zetel en komt daarmee op vijf, een minder dan nu in de Kamer. Het bureau Interview-NSS heeft de effecten van het aftreden van De Graaf verwerkt in de peiling.

De VVD blijft aan de winnende hand en komt uit op dertig zetels, twee meer dan nu. Het CDA blijft stabiel op 32, twaalf minder dan nu. De coalitie van CDA, VVD en D66 komt daarmee in de peiling op 67 zetels en blijft dus nog steeds ruim beneden een meerderheid in de Tweede Kamer.

De regeringspartijen hervatten vandaag de onderhandelingen om uit de ministerscrisis te komen die deze week ontstond na het aftreden van De Graaf. De fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 zullen met premier Balkenende, vice-premier Zalm (VVD) en minister Brinkhorst (D66) vooral praten over bestuurlijke vernieuwing.

D66 eist compensatie voor het sneuvelen van de Grondwetswijziging door nieuwe afspraken te maken over het kabinetsbeleid. VVD en CDA kunnen door zulke afspraken voorkomen dat Brinkhorst en staatssecretaris Van der Laan ook aftreden, en dus een kabinetscrisis vermijden. D66 heeft ook andere onderwerpen op een verlanglijstje gezet waarmee de bewindslieden uit de eigen partij goed voor de dag kunnen komen.