Premieaftrek

Als je in aanmerking wilt komen voor de aftrek van een lijfrentepremie, moet je je geld storten bij een verzekeraar. Het nadeel is dat je dan niet meer over je eigen geld kunt beschikken. Adriaan Hiele zegt dat je het beter in eigen beheer kunt houden. Maar ook dat heeft nadelen, bijvoorbeeld als je in de bijstand belandt. Is het mogelijk om toch voor premieaftrek in aanmerking te komen en het geld in eigen beheer te houden? Bijvoorbeeld door het te storten in een pensioen-BV of in een termijndeposito dat bij een bepaalde leeftijd bedragen uitkeert, of in de pensioen-BV van een vriend?

(P.L.)

Wat u wilt, is alleen weggelegd voor ondernemers. Om pensioen op te bouwen kunnen zij gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit houdt in dat ze jaarlijks een bedrag in mindering mogen brengen op de winst. Later betalen ze er belasting over. Ik denk dat het niet verstandig is om bij de keuze tussen een lijfrenteverzekering of zelf sparen rekening te houden met de mogelijkheid dat u ooit in de bijstand komt. Als u zich daardoor laat leiden, zet u zichzelf klem. Sparen, een huis kopen, trouwen met een rijke vrouw, meespelen in een loterij, dat zijn allemaal dingen die u dan moet laten.

    • Wilma van Hoeflaken