Opnieuw onrust in Bisjkek

In de Kirgizische hoofdstad Bisjkek is het gisteravond, ondanks een uitgaansverbod, opnieuw onrustig geweest. Duizenden mensen trokken door de straten en plunderden overheidsgebouwen en winkels. Politieagenten schoten op de menigte. Daarbij zouden drie doden zijn gevallen.

President Askar Akajev van Kirgizië werd donderdag verdreven, na weken van protest tegen fraude en intimidatie tijdens de parlementsverkiezingen. Vanaf een onbekende verblijfplaats meldde Akajev gisteren dat hij niet is afgetreden, dat hij zich nog steeds als president beschouwt en dat zijn verblijf in het buitenland ,,tijdelijk'' is. Volgens het Russische persbureau Interfax is Akajev in Kazachstan.

In een verklaring, verspreid door het Kirgizische persbureau Kabar, liet Akajev weten dat in zijn land de macht is gegrepen door ,,een kliek van onverantwoordelijke politieke avonturiers'' die hem ,,op criminele wijze'' heeft verjaagd en die bovendien strijdig was met de grondwet. ,,De geruchten over mijn aftreden zijn leugenachtig'', aldus Akajev.

Waarnemend president Koermanbek Bakajev benoemde gisteren een aantal nieuwe ministers. Hij stelde ook drie nieuwe gouverneurs aan, voor de regio's Tsjoej in het noorden en Osj en Dzjalalabad in het zuiden. In deze zuidelijke districten kwam de volksopstand op gang de oppositie aan de macht bracht.

In buurland Oezbekistan putte gisteren de oppositie hoop uit de gebeurtenissen in Kirgizië. Op een bijeenkomst in de hoofdstad Tasjkent zeiden leiders van de oppositionele partijen Erk en Vrije Boerenpartij te hopen dat zich een soortgelijk scenario in hun land ontrolt. Van de Oezbeekse president Islam Karimov zeiden ze niets meer te verwachten. ,,In Kirgizië is aangetoond hoe snel en makkelijk [een machtswisseling] kan verlopen,'' zo zei Nifora Chidojatova, van de Vrije Boerenpartij. ,,We weten zeker dat het proces van democratische hervormingen dat in Kirgizië op gang is gekomen alle delen van Centraal-Azië zal beïnvloeden.'' Ook in Wit-Rusland hoopten demonstranten gisteren dat hun acties kunnen leiden tot de val van de regering. In Minsk kwam het tot ongeregeldheden tijdens een demonstratie tegen president Loekasjenko. De demonstranten eisten onder meer de vrijlating van gevangen leden van de oppositie. De politie arresteerde zeker 150 mensen.