Nieuwe topman CSM ontvangt 54 pct meer salaris

De nieuwe topman van voedingsbedrijf CSM G. Hoetmer gaat 54 procent meer verdienen dan zijn voorganger J. Vink. Het basissalaris van Hoetmer is 550.000 euro. Vink verdiende in 2003 358.000 euro.

Dat blijkt uit gegevens van CSM. Hoetmer heeft nu een topfunctie bij voedingsbedrijf Unilever en stapt op 1 mei over naar CSM.

Behalve dit basissalaris en een vergoeding voor pensioenkosten krijgt Hoetmer bij realisering van enkele doelen een korte- en een langetermijnbonus en 40.000 aandelen CSM. Deze aandelen zijn tegen de huidige koers van 23,49 euro ongeveer 940.000 euro waard.

Bovendien ontvangt de toekomstige bestuursvoorzitter bij gedwongen vertrek een ontslagvergoeding van anderhalf maal zijn salaris plus bonus. Dat bedrag kan oplopen tot 1,24 miljoen euro.

Uitbetaling van de bonusregelingen, aandelen en een deel van de vertrekpremie zijn afhankelijk van de prestaties van CSM. Als Hoetmer de maximale prestatie levert, bedraagt zijn inkomen de komende drie jaar gemiddeld 1,29 miljoen per jaar, exclusief een pensioenvergoeding van 137.500 euro. Als hij over drie jaar de 40.000 aandelen ontvangt, mag hij ze overigens pas na vijf jaar verzilveren.

Vink ontving in 2003 een salaris van 670.000 euro en aandelenopties die tegen de huidige beurskoers een waarde hebben van ongeveer 70.000 euro. Volgende week publiceert CSM het inkomen van Vink over het afgelopen jaar.

Hoeveel bonussen, vergoedingen en aandelen Hoetmer krijgt, hangt af van vooraf gestelde doelen, zegt Hoetmer. ,,Het gaat om uitermate uitdagende targets, waar hard voor moet worden gewerkt.''

Onder Vink behaalde CSM vorig jaar een omzet van 3,48 miljard euro en een nettowinst van 145 miljoen euro. Hoetmer leidt straks een bedrijf dat 20 procent kleiner is. Oorzaak is een wijziging van de strategie. CSM gaat zich toeleggen op de fabricage van bakkerijproducten en voedingsingrediënten voor de industrie. Daarom werd eind vorig jaar de snoepdivisie (Sportlife, Venco, King) verkocht.

    • Frits Baltesen