Nieuwe lente, nieuw gezicht

Nederlandse meisjes doen het goed in de wereld van de topmodellen. Omdat ze zo'n kameleontische gaven hebben, weten Jetty Ferwerda (tekst) en Peter Stigter (foto)

De tijd van supermodellen is al even voorbij. Tenminste, de dagen dat iedereen wist wie Claudia Schiffer was. Maar in de modewereld bestaat het fenomeen supermodel nog steeds; daar ben je super als je gezicht op de covers van de grote modetijdschriften staat, als je meeloopt in zo'n beetje elke belangrijke modeshow en als je de hoofdrol speelt in advertenties van modehuizen als Prada en Chanel.

Soms is een bekend vriendje al genoeg om een supersterrenstatus te bereiken, zoals destijds gebeurde met Kate Moss (ze had ooit iets met Johnny Depp) en Gisele Bundchen (het vriendinnetje van Leonardo diCaprio).

En ook op internet blijven supermodellen het gesprek van de dag. Daar houdt men lijstjes bij van welk model de meeste modeshows liep in Milaan en Parijs, doet men verslag van ontmoetingen met de meisjes (wie is de leukste, wie is de onaardigste) en worden top tiens van de beste modellen gemaakt.

Tussen al die Oost-Europese, Amerikaanse, Braziliaanse en Scandinavische namen staan opvallend vaak Nederlandse namen. Er is zelfs sprake van een nieuwe generatie Nederlandse modellen, die internationaal wordt geprezen om haar uiterlijk en kameleontische gaven.

Zo roemt de Franse Vogue in haar maart-uitgave Doutzen Kroes (19). Kroes heeft inmiddels de warme belangstelling gewekt van modefotograaf Stephen Meisel – de man die weet hoe je een supermodel maakt. Meisel werkt niet voor de minsten: van Vogue tot Versace, van Prada tot Louis Vuitton. Rianne ten Haken en Kim Noorda kennen hem inmiddels ook en zijn, mede door Meisel, doorgedrongen tot de modellen top tien.

Ten Haken (inmiddels 19) won in 2001 de Elite modellenwedstrijd. Na haar middelbare school ging ze fulltime aan het werk. Noorda (18) heeft naar verluidt `alles' in zich om een supermodel te worden. Dat geldt ook voor Anne Marie van Dijk (19) die op haar vijftiende, in haar schoolvakanties, al haar eerste fotosessies deed.

De afgelopen weken draaiden de vier dames overuren – ze liepen bij elke toonaangevende modeshow in Milaan, Parijs en New York. En meedoen aan zo'n show betekent exposure en dat betekent weer werk en hopelijk een opdracht voor een advertentiecampage, want met dat laatste verdient een model pas echt geld.

Nederlandse modellen zijn gewild vanwege hun nuchterheid, hun intelligentie, hun professionaliteit en hun positieve werkhouding. Beroemde voorgangsters zijn Appolonia van Ravenstein en Karin Mulder. Yfke Sturm en Dewi Driegen lopen ook al een tijdje mee, maar zij zijn inmiddels veteranen. Op hun 20ste.

    • Jetty Ferwerda