Miljoenstrop Toshiba na diefstal technologie

De Japanse elektronicagigant Toshiba moet het Amerikaanse Lexar Media 465 miljoen dollar (359 miljoen euro) schadevergoeding betalen voor het stelen van een door Lexar ontwikkelde geheugenchip voor de opslag van foto's in digitale camera's en mobiele telefoons.

Dat heeft een Californische rechtbank gisteren bepaald. Lexar, een klein bedrijfje vergeleken met de `reus' Toshiba, had 1 miljard dollar schadevergoeding geëist. Desondanks steeg de beurskoers van Lexar in een reactie op het nieuws met 99 procent.

Toshiba, de zevende chipmaker ter wereld, gaat waarschijnlijk in hoger beroep tegen de uitspraak. Het bedrijf zei in een reactie vooralsnog niet van plan te zijn de winstverwachting naar beneden bij te stellen, ook al ontlopen de verwachte winst over het 31 maart aflopende boekjaar (423 miljoen dollar) en de hoogte van de boete elkaar nauwelijks.

Volgens Toshiba zijn de beschuldigingen van Lexar ongegrond. Lexar stelt dat een Toshiba-bestuurder die in het verleden in de directie van Lexar zat een door Lexar ontwikkelde geheugenchip heeft gekopieerd. De vervolgens door Toshiba op de markt gebrachte chip wordt wereldwijd gebruikt in digitale camera's en mobieltjes die foto's kunnen maken en is de laatste jaren één van de winstmakers van Toshiba. Toshiba zegt de chip zelf te hebben ontwikkeld.

Voor Lexar komt de schadevergoeding als een geschenk uit de hemel. Het bedrijfje rapporteerde eergisteren een kwartaalverlies van 63 miljoen dollar en dreigde binnen enkele maanden failliet te gaan, als er niet snel geld binnen zou komen. Dat verklaart ook de koerssprong van het aandeel Lexar.