Miles Davis:

Het grootste publiek dat Miles Davis ooit bespeelde was dat op het Isle of Wight Festival zomer 1970. Dat hij mocht aantreden naast The Who, Jimi Hendrix en The Doors dankte hij aan het feit dat hij met zijn dubbel lp Bitches Brew een geslaagde `cross-over' naar het rock-publiek gemaakt had.

Wie verwacht had dat Davis deze plaat dus wel na zou spelen, vergiste zich deerlijk. De sterk gewijzigde band met saxofonist Gary Bartz en Keith Jarrett op orgel jamde in 37 minuten een heftig stuk bij elkaar dat Davis `Call it Anything' noemde. Fragmenten daarvan verschenen eerder, dit is de eerste integrale versie. De extra tijd op deze dvd van twee uur wordt gevuld met interviews met de bandleden plus een handvol andere tijdgenoten. Die gesprekken zijn met zorg gesneden; er worden zinnige dingen gezegd, met name door Carlos Santana en Joni Mitchell. Leitmotiv is een uitspraak van Miles Davis zelf: `Speel niet wat je kent, maar wat je NIET kent'.

Miles Electric

EREDV 263****

    • Frans van Leeuwen