Marijnissen volgt politieke crisis vanuit Terneuzen

`Achteraf gezien' was SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen deze week liever in Den Haag geweest. Maar Marijnissen was on tour. `Ik ga niet afbellen.'

,,Op dit moment begint in Den Haag een debat over wat gisteravond is gebeurd. Het zal bestaan uit nakaarten en Wouter Bos afzeiken, dus ik ben liever hier.''

Marijnissen spreekt woensdagavond een veertigkoppig publiek toe in jazzcafé Porgy & Bess in Terneuzen. Hij legt kort uit wat er precies gebeurd is in de Eerste Kamer. Natuurlijk wil ook de SP niet dat de koningin de burgemeester benoemt, maar er was sprake van koppelverkoop. De SP wil een andere gekozen burgemeester: de lijsttrekker van de partij die als grootste uit de bus komt bij de gemeenteraadsverkiezingen, wordt door de raad tot burgemeester benoemd.

Al een jaar lang gaat Marijnissen een week per maand het land in. Iedere maand doet hij een andere provincie aan voor spreekbeurten en werkbezoeken. Hij is bijna rond, maar: ,,hierna beginnen we gewoon weer opnieuw.''

Marijnissen: ,,Ik vind deze bezoeken erg belangrijk. In Den Haag is alles zo hectisch, daar word je helemaal gek. Op deze manier kan ik me tenminste goed in een onderwerp verdiepen. Eigenlijk vind ik dat iedere politicus dit zou moeten doen.''

's Middags bezocht Marijnissen in Vlissingen de lerarenopleiding van de Hogeschool Zeeland. Aanleiding zijn de negatieve berichten over het niveau van de pabo's in Nederland. ,,Gaat het nou een beetje goed hier?'', vraagt Marijnissen de studenten, nadat hij de directeur en het hoofd van de pabo de gang op heeft gestuurd. De meiden zijn positief over hun school, alleen vinden ze dat het begeleiding wel wat beter kan. Eén van de meiden heeft al drie verschillende mentoren gehad dit jaar. Bij vertrek geeft Marijnissen aan de directeur door dat hij eens naar het mentoraat moet kijken.

Terneuzen heeft pas sinds 2002 een SP-afdeling. ,,Het is niet de bedoeling de gevestigde afdelingen aan te doen, want daar kennen ze me al. Hier vinden ze het tenminste nog leuk als ik kom'', zegt Marijnissen met een grijns op zijn gezicht. Er zitten echter niet alleen SP'ers in de zaal in Porgy & Bess. ,,Dat communistische zit er nog wel steeds wel in'', klinkt het afkeurend in de pauze. En: ,,Het is toch wel een demagoog.'' De vergoelijkende slotsom luidt echter: ,,Dat zijn ze allemaal.''

De volgende dag is het ziekenhuis van Terneuzen aan de beurt. Met veel moeite is Zeeuws-Vlaanderen er in geslaagd drie ziekenhuislocaties open te houden. Dankzij samenwerking met het ziekenhuis in Gent is recentelijk een nierdialyseafdeling geopend, waardoor patiënten niet meer uren hoeven te reizen voor hun behandeling. ,,We willen op de werkbezoeken interessante initiatieven bekijken, alle negatieve verhalen kennen we al'', zegt Hans van Leeuwen. Hij is fractievoorzitter van de SP in Leidschendam-Voorburg, maar ook reisgenoot en organisator op Jan's tour.

,,Ik vind het geweldig dat u hier bent!'' Cor van de beddenafdeling komt de gang op gerend om Marijnissen een hand te geven en met hem op de foto te gaan. ,,In Sluis zijn we bezig een afdeling op te richten.''

,,Natuurlijk had ik achteraf gezien gisteravond liever in Den Haag willen zijn.'' Marijnissen staat met de neus in de wind op de dijk en kijkt uit over de Westerschelde. Een ontmoeting met de Zeeuwse Milieu Federatie is het volgende programmaonderdeel. ,,We hebben er alle belang bij dat het kabinet valt en ik had de coalitie graag het vuur na aan de schenen gelegd. Maar dinsdagochtend hebben we de knoop doorgehakt om te gaan. Dan blijf ik daar bij en ga ik niet al die mensen afbellen.''

,,Thom zit thuis. Thom is boos.'' Marijnissen vat de meest recente Haagse situatie samen voor het in grote getale toegestroomde publiek in Hulst. Drie maanden geleden is hier de tweede SP-afdeling van Zeeuws-Vlaanderen opgericht. ,,In het gemeentehuis zijn ze bang dat we in 2006 met vijf man in de gemeenteraad komen'', vertelt oprichtster Ger van Unen. De SP verovert Zeeland, terwijl D66 vecht voor zijn leven in Den Haag.

    • Inger Kuin