Kunstmarokkaan

Twee jaar geleden trad Popprijs-winnaar Ali B nog op als achtergrondrapper bij concerten van zijn stadsgenoot Raymzter, die in die tijd volop in de belangstelling stond en met zijn debuutsingle `Kutmarokkanen!??' zelfs het Acht Uur Journaal haalde. Inmiddels is Ali B de bekendste rapper van Nederland en wordt alom gesuggereerd dat hij met zijn onvoorstelbare succes Raymzter in de marge zou hebben gedrukt. Dat zou waar zijn als de relevantie van een rapper zou worden afgemeten aan diens zichtbare aanwezigheid in de media.

Maar een muzikant die voortdurend in de schijnwerpers staat, houdt weinig tijd over om muziek te maken. Raymzter is de afgelopen tijd niet `uit beeld verdwenen'; hij heeft gewerkt aan een nieuw repertoire waarmee hij sinds vorige week door het land reist. Zijn tweede album is deze week verschenen, en het derde is ook al bijna af. Deze rapper bewaart zijn mening liever voor in de opnamestudio. Dat hij daarmee het risico zou lopen in de marge te belanden, is de wereld op zijn kop. Voor Raymzter is hiphop zelf het medium.

Op de opvolger van zijn sterke debuutalbum Rayalistisch laat Raymzter met zijn eigenzinnige rapstijl opnieuw zien dat hij op eenzame hoogte staat wanneer het om inhoudelijk krachtige Nederlandstalige hiphop gaat. In een genre waarin vorm en formule steeds vaker prevaleren, is het een verademing om een album lang naar een intelligente jonge man te luisteren die echt wat op zijn lever heeft. Hij worstelt met het stramien van de samenleving, de kindslaven die zijn favoriete gymschoenen maken, preventief fouilleren, de Euro, het seksisme in de popmuziek en machtspelletjes van politici, en dwingt de luisteraar om, samen met hem, over al die zaken na te denken.

Ook muzikaal is dit album een stap verder vooruit. Hoewel het album na het boeiende intro, waarin Raymzter samenvat waar hij de afgelopen twee jaar mee bezig is geweest, even nodig heeft om op gang te komen, is met name de tweede helft van een in Nederland zelden vertoond niveau. Met sfeervolle samples wordt steeds een andere sfeer geschapen en op veel van deze tracks zouden prominente Amerikaanse rappers geen moment misstaan. Maar ja, wie wil er in godsnaam naar de inhoudsloze, stoere praatjes van een puisant rijke hiphopmiljonair luisteren, als je daarvoor in de plaats ook een gepassioneerde, serieuze kunstenaar kunt krijgen? Raymzter en producent DJ Mass brengen inspirerende en hoogstaande hiphop van eigen bodem. Laat die schijnwerpers nu maar komen.

Raymzter:

Rayacties

(Mass Appeal)****

    • Saul van Stapele