Kale vulkaan

Glinsterende berg. Dat betekent Kilimanjaro in het Swahili, maar de schitterende ijskap op de top van Afrika's hoogste berg en vulkaan (5.893 meter) is zo goed als verdwenen. Deze foto werd afgelopen week gepubliceerd in het Magnum-fotoboek `Northsoutheastwest' dat de gevolgen van de opwarming van de aarde illustreert. In 1880 lag er 20 kM&Sup2; gletsjers op de Kilimanjaro, in 2000 nog maar 2,6 kM&Sup2;.

Maar is de Kili-ijskap ook een icoon van mondiale klimaatverandering? Vast niet, betoogde de Oostenrijkse gletsjerspecialist Georg Kaser eind vorig jaar in het International Journal of Climatology (maart 2004). Volgens Kaser zijn lokale variatie in sneeuwval en zonneschijn de belangrijkste verklaring voor het verdwijnende ijs. Hij erkent het verband tussen opwarming en verdwijnende gletsjers buiten de tropen.

Gletsjerdeskundige Johannes Oerlemans onderschrijft dat tropische gletsjers klimatologisch lastiger te interpreteren zijn. Dat alle tropische gletsjers de afgelopen 100 jaar kleiner zijn geworden duidt volgens hem niettemin op een temperatuurstijging.