Japan geeft alarm over tsunami

Japan gaat met ingang van komende week zes landen in de regio waarschuwen wanneer er zich aardbevingen met 6,5 of hoger op de schaal van Richter voordoen. Dat meldt persbureau Kyodo. China, Indonesië, Papoea Nieuw-Guinea, Filippijnen, Rusland en Zuid-Korea zullen onder meer worden gewaarschuwd als er kans is op een tsunami en zo ja, hoe hoog de golven zullen zijn. Het Pacific Tsunami Warning Center in Hawaii verzorgt op dit moment de informatie voor landen rond de Grote Oceaan, maar waarschuwt pas bij een aardbeving met 7,5 op de schaal van Richter. De tsunami die de landen rond de Indische Oceaan teisterde op tweede kerstdag heeft vooral het leven van vrouwen gekost, zo meldt hulporganisatie Novib. In dorpen in Atjeh was 80 procent van de slachtoffers vrouw.