Iederwijs 3

Ik ben ex-leerling van Iederwijs Deventer en ik ben helemaal niet positief over de school. Ik ben er sinds 17 februari weg en daar ben ik nog steeds blij om. Ik erger mij al tijden aan het beeld dat in de media (door Iederwijs zelf) wordt geschetst, zoals dat alle kinderen op Iederwijs supergemotiveerd en gelukkig zijn en bovendien de hele dag bezig met hun leerproces. Bij mij op school zaten de meeste kinderen de hele dag achter de computer, ze maakten ruzie over bijvoorbeeld de trampoline (wat ze níét zelf konden oplossen) of ze zaten voor de tv. De enkele (oudere) leerlingen die serieus aan de slag wilden, onder wie ik, werden niet serieus genomen. Er waren dan ook geen vakdocenten aanwezig voor het voortgezet onderwijs en de school had geen geld om ze in te huren. Geschikte boeken waren er evenmin.

Ik wilde naar mijn vwo-examen toewerken en daar werd zo gemakkelijk over gedaan, alsof je dat zomaar even doet door een oud schoolboek door te bladeren. Iederwijs claimt dat het leren op hun scholen sneller gaat dan op een gewone school. Maar hoe moet je je examens halen als er geen boeken en geen leraren zijn en ook geen mensen die weten wat je überhaupt moet kunnen voor zo'n examen? We hebben folders gelezen over de staatsexamens en we hebben een paar boeken gekocht, maar uiteindelijk heb je iemand nodig die je op weg helpt en waar je op terug kunt vallen als je hulp nodig hebt. Tegen ons werdt gezegd dat we op het internet moesten kijken en dat we met docenten konden e-mailen. Die docenten moesten we dan wel zelf vinden, want de Iederwijzers regelden dat niet. Ik ben afgeknapt op Iederwijs en ik ben niet de enige. De school heeft van zijn 22 leerlingen er al 6 verloren en een van de Iederwijzers is ook opgestapt kort na mij.

    • Willemijn Calis