Het is alles licht en groen

Metz is zowel ville verte als ville lumière. Een stad om te bewandelen en 's avonds buiten te zijn. Eerst de bossen, dan de bloemen op het plein voor de verlichte kathedraal.

Hoe vaak rijden we niet naar het zuiden van Frankrijk en zien we de borden Luxemburg, Metz, Nancy aan ons voorbij gaan? We rijden meestal door om pas te stoppen in Langres of nog zuidelijker in de Bourgogne. Deze keer stoppen we in Metz en worden we stil van het groen rondom de stad en de aanblik van de gele Cathédrale Saint-Étienne in het oude centrum. Bijna per ongeluk nemen we de verkeerde ingang en belanden we in de overdekte markt van het Place de la Cathédrale. Een overvloed aan schelpdieren, verse worst en stinkende kazen en zelfgemaakte honing. En dat dagelijks, behalve op zon- en maandagen.

Net als Parijs, Rome of Florence heeft ook Metz haar eigen rivier: de Moezel. Langs de oevers van de Moezel lopen lange wandelpaden, sommige stukken zijn ook opengesteld voor mountainbikers. Zij worden gedoogd zolang zij rekening houden met andere kadegebruikers.

De hoofdstad van de provincie Moselle is één van de groenste steden van Frankrijk. Meer dan 300 hectare groen bevindt zich in en rondom de stad. Je kunt er prachtig wandelen. Er zijn wandelingen uitgezet van 5 tot 15 kilometer die beginnen in de bossen en heuvels buiten de stad en eindigen in hartje centrum. Bij het Office du Tourisme aan het Place d'Armes zijn de wandelroutes verkrijgbaar. Een deel is geschikt voor de hele familie en een paar wandelingen zijn speciaal uitgezet voor de marcheurs confirmés, de geoefende wandelaars. Om `in te wandelen' beginnen wij in de Botanische tuin in Montigny (zuid-Metz) en zakken langzaam naar beneden naar de oevers van het kanaal van Jouy om daar even stil te staan om de zwanen te voeren en het voetbalstadion van FC Metz te bestuderen. Heel oude sluizen worden nog gebruikt om de grote boten van het kanaal naar de Moezel te loodsen. Door de takken van de grote kastanjes heen ontdekken we klassieke gevels van prachtige villa's aan de rand van de stad.

De volgende stop is bij het Zwanenmeer (Lac des Cygnes) onder aan de l'Esplanade (Boulevard Poincaré) waar 's avonds concerten worden gegeven en fonteinen tegen de schemering hun eigen zwanendans uitvoeren. Je kunt er heerlijk tegen een boom aan gaan zitten of vlakbij de fontein het water volgen. We klimmen even naar boven om vanaf de Esplanade – een voorbeeld van een typisch Franse terrastuin – uit te kijken over de Moezelvallei. Dan pas zie je de weidsheid van Metz. De stad ligt in een kom van bergen en bossen en hier en daar staat ook nog een oud kasteel. We zakken af langs de nauwe straatjes van Metz om weer snel oog in oog te staan met `onze Cathé', want ons hotel ligt werkelijk tegenover de kathedraal. (Veel hotels in Metz roemen namelijk valselijk hun ligging face à la Cathédrale.) Nog weer even naar binnen om de gebrandschilderde kerkramen te bekijken. Prachtig zijn die met bijbelse taferelen van Marc Chagall die begin jaren zestig voor de kerk zijn vervaardigd. De volle kleur geel is speciaal gemengd omdat de kleur van het origineel van Chagall niet op het palet van het atelier in Reims – dat het glas beschilderd heeft – voorkwam. Door het glas-in-lood vangt de kerk zo veel mogelijk licht. Wij treffen het met alle dagen zon.

Het groen van de stad is ook op de meeste pleinen te vinden. Zo is het Place d'Armes in de winter een uitgestrekt leeg plein, maar vanaf eind mei wordt het een grote bloemenzee. Dat de bewoners wel wat met bloemen hebben blijkt ook op een zondagmorgen in de Marche aux fleurs, waar je bloemen en vrac kunt kopen om zelf thuis of daar ter plaatse boeketten samen te stellen.

Metz wordt naast ville verte ook de ville lumière genoemd. Bijna alle straten in het oude centrum, de doorgangetjes, de kerken en vooral de kades van de Moezel zijn verlicht. Volgens de Michelingids worden meer dan 13.000 plaatsen vanaf zonsondergang verlicht. Er worden op zaterdagavond (22 uur) zelfs speciale rondleidingen gegeven om van lichtje naar lichtje te wandelen. Maar zo mooi als de Eiffeltoren in Parijs in de zomer vanaf 22 uur met Nederlandse lampen wordt verlicht (ieder heel uur gaat de verlichting aan), hebben we het in Metz niet gezien. Philips moet dus ook maar naar Metz.

Metz

Hôtel de la Cathédrale

25, Place de Chambre

57000 Metz

Tel. 0033 387750002

Office du Tourisme

Place d'Armes

Tel. 0033 387555376

Restaurant (chic) aan de oever van de Moezel

Maire restaurant

1, rue du Pont des Morts

57000 Metz

Tel. 0033 387324312

Restaurant Mediterranee (niet duur – achterin gaan zitten, neem kikkerbilletjes of mosselen in wittewijnsaus)

22, Place de Chambre

Tel. 0033 387360793

Les Marchés aux Fleurs

22, Rue du Palais

Tel. 0033 387184275

Iedere dag open

    • Margot Poll