Het gerecht in de hoofdrol

Een kooktheater noemt Lambermon's zichzelf. Maar stel je daarbij geen rembrandteske `gastronomische les' voor, met een kok die vlees aansnijdt terwijl de gasten vanaf een tribune toekijken. Eigenlijk ziet het restaurant van chef Michel Lambermon er aangenaam gewoon uit. In een voormalig pakhuis aan het Spaarne is plaats voor tachtig mensen aan twintig tafels. De beste plaatsen zijn in de buurt van het grote kookschiereiland, waar vanaf zes uur de koks en koksmaats in de weer zijn met de tien dagelijks wisselende gangen die elke avond geserveerd worden.

Wie uitzicht heeft op de fornuizen, de aanrechten, de ovens en de grill (of wie toekijkt via de lange spiegel aan de wand) ziet hoe enorme vissen eindigen in kleine exquise gerechten en hoe een grote lap rundvlees, met lang touw en veel geweld bij elkaar geregen, aan het spit langzaam verandert in rollade. Je verveelt je geen moment, ook al doordat er ieder half uur een nieuwe gang is waarop je kunt intekenen.

Tien gerechten (à €8,50 elk) per avond is de gemiddelde gast te veel, maar wie later binnenkomt of vroeger weggaat – en wie af en toe een gang aan zich voorbij laat gaan – hoeft niet bang te zijn dat hij zich overeet. Bovendien zijn de porties bescheiden zonder krenterig te zijn. Kaas (van het beroemde Bloemendaalse huis L'amuse) en toetjes zijn op ieder moment van de avond te bestellen, en bij elke gang is voor €3,75 een bijpassend glas wijn te krijgen.

Het theater in Lambermon's blijft beperkt tot de obers die trots langs de tafels gaan met de net uit de Noordzee gehaalde vissen en tot de koks die met efficiënte gratie hun werk doen. Het zijn de gerechten die voor de belevenis zorgen, niet alleen als je meedoet met het Ierse rundvlees of de gebraden kwarteltjes, maar ook als je van tevoren aankondigt alle gangen vegetarisch te willen eten. Wie de avond in stijl wil afsluiten, is trouwens in tien minuten bij het tweekamerhotel `Spaarne 8', dat beroemd is om zijn even dure als sfeervolle suites en zijn luxe-ontbijtjes die de Haarlemse stillevenschilder Pieter Claes waardig zijn.

Lambermon's, Spaarne 96, Haarlem. Maandag gesloten. Tel. 023-4427804.www.lambermons.nl

Haarlem

Lambermon's

Spaarne 96

Haarlem

Maandag gesloten

Telefoon 023 4427804

www.lambermons.nl

Tweekamerhotel Spaarne 8

Spaarne 8

Telefoon 023 5511544

Het hotel is beroemd om zijn even dure als sfeervolle suites (290 euro of 350 euro) en zijn luxe-ontbijtjes die de Haarlemse stillevenschilder Pieter Claes waardig zijn.

    • Pieter Steinz