Goede huurder spaart punten

Huurders die zich inzetten voor de leefbaarheid van hun wijk krijgen van de Enschedese woningbouwcorporatie Domijn punten waarmee ze kunnen sparen voor cadeaus. Domijn heeft voor haar 11.000 huurders het actieprogramma ,,Sparen voor geschenken'' opgezet.

Het tonen van maatschappelijke betrokkenheid, zoals het lidmaatschap van een buurtcommissie, wordt beloond met punten. Deze punten leveren bij onder meer elektronica- en speelgoedwinkels korting op.

Domijn wil met de actie de leefbaarheid en betrokkenheid binnen de wijken bevorderen. ,,Vrijwilligers voor een buurtcentrum zijn bijvoorbeeld heel moeilijk te krijgen'', zegt directeur P. Rutgers van Domijn. Huurders hebben in enquêtes aangegeven dat ze best wat willen doen, mits daar iets tegenover staat. Rutgers: ,,Mensen hebben prikkels nodig. Dat is het beeld van deze tijd.''

Het aantal punten dat verdiend kan worden, hangt af van de mate van inspanning. Wie jaarlijks drie problemen in de buurt meldt, krijgt vijftig punten; het mee helpen organiseren van twee grote wijkactiviteiten wordt beloond met duizend punten. Honderd punten staat gelijk aan vijf euro. Via een speciale website kunnen huurders zien hoeveel punten ze hebben. Domijn onderzoekt of de actie uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld korting op het lidmaatschap van de bibliotheek.

De actie begint op 1 april in één Enschedese wijk. Met ingang van 2006 moet het puntensysteem aan alle huurders worden aangeboden. Directeur Rutgers hoopt dat tien procent van de huurders meedoet zodat er een ,,sociaal netwerk'' in de wijken gecreëerd wordt.

De spaaractie vertoont overeenkomsten met de `Gold Service' van woningbouwvereniging de Woonplaats. Deze introduceerde vier jaar geleden, naar Engels voorbeeld, een pas waarmee huurders in Enschede en enkele plaatsen in de Achterhoek voordelen verkrijgen. De pas wordt verstrekt aan bewoners die hun huur automatisch betalen en zich `normaal' gedragen. Met de Gold Service wil de Woonplaats de zelfredzaamheid van bewoners bevorderen en de leefbaarheid in de buurt vergroten. De Woonplaats heeft inmiddels 9.000 passen uitgereikt.