Geen kopzorgen voor nieuwe baas Prudential

Jonathan Bloomer was als topman van Prudential aangeschoten wild sinds hij de aandeelhouders in oktober 2004 bruskeerde met een claimemissie van 1 miljard pond (1,4 miljard euro). Die financieringsoperatie was bedoeld om de wederopstanding van de Britse verzekeraar op de thuismarkt mogelijk te maken.

Maar zij kwam luttele maanden nadat Bloomer de loftrompet had gestoken over de krachtige kapitaalpositie van het concern. Het was één u-bocht te veel voor de meeste beleggers, die het gevoel hadden dat Bloomer hen al voor genoeg verrassingen had gesteld. Nu heeft hij voor die blunder moeten boeten door zijn baan op te geven.

Sir David Clementi, de president-commissaris, heeft er de nadruk op gelegd dat Bloomers vertrek slechts het gevolg is van 'normale opvolgingsprocedures'. Als dat het geval is, dan zijn die wel ongelooflijk chaotisch. Mark Tucker, financieel directeur van de Britse bank HBOS, is Bloomers opvolger, maar hij verliet Prudential nog geen twee jaar geleden. En Bloomer heeft openlijk zijn 'buitengewone teleurstelling' geuit over zijn ontslag.

De werkelijkheid is dat Bloomer al veel eerder had moeten opstappen. Het zou hem jaren hebben gekost om opnieuw het vertrouwen van beleggers te winnen – ondanks de indrukwekkende resultaten van Prudential en het aantrekken van de aandelenkoers sinds de claimemissie.

Is de hele zaak hiermee nu afgerond? Te oordelen naar de verdere stijging van de koers van Prudential na het bekend worden van het nieuws, zijn beleggers opgelucht. Maar de geloofwaardigheid van de raad van commissarissen onder leiding van Clementi heeft schade opgelopen door de manier waarop de zaken zijn afgehandeld. De raad heeft er lang over gedaan om in actie te komen.

Sinds oktober is er geen nieuwe informatie boven tafel gekomen die Bloomers positie verder heeft ondermijnd. Bovendien heeft de raad de claimemissie volledig gesteund toen die werd aangekondigd.

Een lauwe reactie had de situatie uiteraard nog ernstiger kunnen destabiliseren, maar het was verstandiger geweest als Clementi voor een behoedzamer aanpak had gekozen, totdat hij de mening van Prudentials aandeelhouders had gepeild.

Prudential is voor de korte termijn toereikend gekapitaliseerd en presteert goed. Tucker erft geen onmiddellijke operationele of strategische kopzorgen. Zijn eerste prioriteit moet het herstel van het vertrouwen van beleggers in de rest van zijn team zijn.

    • Christopher Hughes