Fredin

Rechts opent, links biedt sterk, rechts biedt een ander kleurtje, links geeft een jump, rechts herhaalt zijn openingsbod, links vraagt azen, hoort er twee met troefvrouw en besluit tot 6♦, dat naar je wordt uitgepast. Zelf heb je: ♠V97 ♡V1032 ♦AV52 ♣63. Een strafdoublet of vind je het wel best?

Terug naar 1997, het EK van Montecatini. Zweden tegen Duitsland. Doktor Wladow en Doktor Elinescu bieden voor Duitsland 4♠ uit.

De jonge Zweed Peter Fredin kijkt aan tegen AH10-zesde van troef. Het water loopt hem uit de mond als hij de schoppenmanche van een strafdoublet voorziet. Twee biedronden later is het hooggeleerde gezelschap weggelopen naar 7♣ voor dertien slagen. Duur doubletje van de Zweed, wiens actie sindsdien als Fredin dubbel door het leven gaat. Een paar jaar daarna introduceerde Fredin zijn redoublet. Ik kom daar bij gelegenheid op terug.

Dan de vraag uit het begin van dit artikel. In de oefenwedstrijd Team Oranje tegen Ierland, precies een week geleden, kende Maarten Schollaardt een soortgelijk dilemma. Gezien zijn troefholding was het onwaarschijnlijk dat het ruitenslem kon worden gemaakt en het overtuigende bieden door de Ieren wees niet bepaald op een misverstand. Ongetwijfeld zal Schollaardt hebben gedacht aan de arme Peter Fredin. Hij paste in ieder geval op het kritieke moment. Verstandig:

Z/Allen

♠ A H

♡ 7

♦ H B 10 9 8 7 6

♣ H B 8

♠ V 9 7

♠ 10 4 3 2

♡ V 10 3 2

♡ B 9 6 5 4

♦ A V 5 2

♦ 4 3

♣ 6 3

♣ 7 5

♠ B 8 6 5

♡ A H 8

♦ -

♣ A V 10 9 4 2

Na afloop vroegen Sjoert Brink en Ricco van Prooijen zich af hoe grootslem klaveren te bereiken. Dat contract maak je door vier ruitens in zuid af te troeven, waarna noord hoog is. Brink-Van Prooijen wisten op dat moment nog niet dat hun 6♣ zestien imps zou opleveren, vanwege de 6♦ min een aan de ander kant. De hand komt uit de dubbele oefeninterland die verleden week in Rotterdam plaatsvond. Nederland versloeg de Ieren met 303-194. Bulgarije vervulde de rol van kanonnenvlees. Het land werd door Team Oranje met 289-95 opgepeuzeld.

    • Jan van Cleeff