Formulemeisje uit suburbia

Er is altijd wel een klierig Amerikaans meisje uit suburbia te zien op MTV. Een paar jaar geleden was dat Avril Lavigne. In haar eerste hit en videoclip `Complicated' liep ze met haar skate-vriendjes door shopping malls en andere suburbia-oorden en sloeg daar bijvoorbeeld heel ondeugend paspoppen neer. Maar Lavigne werd ouder en ze veranderde van een rebels schoolmeisje in een jonge vrouw met universele jonge-vrouwenzorgen over het leven in het algemeen en de liefde in het bijzonder.

Maar de muziekindustrie zorgt ervoor dat er altijd een nieuw rebels meisje uit suburbia bestaat. Nu is dat Ashlee Simpson (zie ook cd-bespreking op deze pagina). Zij is een van de velen die bekend zijn van tv en film en vervolgens ook plaatjes gaan maken om hun bekendheid verder te exploiteren. Simpson had al een reality show op MTV en is nu het nieuwe zingende meisje uit suburbia. Ze is het resultaat van dezelfde formule die eerder Lavigne tot wereldster maakte. Goed, ze oogt wat ouder en gevulder dan Lavigne, die pas een jaar of zestien was toen ze begon te klieren in suburbia, maar voor de rest is de zingende Simpson een kopie van de vroegere Lavigne. Haar `La La' is eenzelfde soort poppy gitaarrocknummer als `Complicated', ze heeft dezelfde spijkerbroek en T-shirt aan als Lavigne en al die andere schoolmeisjes en ze doet ook graag wild. Zo geeft ze in `La La' voor haar vrienden en vriendinnen, allemaal in spijkerbroek en T-shirts, een ruig tuinfeest, waarbij de feestvierders natuurlijk in het zwembad springen. Als de politie ten slotte verschijnt en maant het feest te staken wegens burengerucht, gaan ze – o, o, wat zijn ze toch wild en opstandig! – naar een wasserette waar ze boel op stelten zetten.

Zo is `La La' bijna van A tot Z een herhaling van `Complicated'. Alleen aan het einde van de clip duiken er een paar verrassende beelden op. Dan zien we suburbia zoals we het zouden zien als we er hoog in een vliegtuig overheen zouden vliegen. Zo, als een groene variant van Mondriaans Boogie Woogie-schilderijen, is suburbia op zijn mooist. Waar blijft toch de clip die ons alleen suburbia uit de lucht laat zien?