F-16's aan Pakistan

De Amerikaanse regering gaat voor het eerst in ruim tien jaar F-16-gevechtsvliegtuigen verkopen aan Pakistan.

Pakistan geldt sinds de aanslagen van 11 september 2001 als een trouwe bondgenoot van de VS in de oorlog tegen terreur. De verkoop van de vliegtuigen werd in 1990 stopgezet uit onvrede over het Pakistaanse kernwapenprogramma.

India heeft zijn teleurstelling uitgesproken. De buurlanden voerden driemaal oorlog met elkaar, waarvan twee over de omstreden regio Kashmir. Volgens de Indiase media heeft president Bush de Indiase premier telefonisch het besluit meegedeeld.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei gisteren dat door de verkoop van de vliegtuigen de krachtsverhoudingen tussen beide landen niet gewijzigd zullen worden. ,,De [F-16's] zijn belangrijk voor Pakistans veiligheid nu president Musharraf de oorlog tegen terreur voortzet'', aldus de anonieme functionaris.

De verkoop van de F-16's werd overeengekomen tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, aan Pakistan, en is onderdeel van een vijfjarig hulpprogramma aan Pakistan, dat drie miljard dollar behelst.