Dvd's met sterren

Je kunt nu al voorspellen dat ze binnenkort hoog zullen komen in de wekelijkse dvd-koop- en verhuuroverzichten, Alfie en The Manchurian Candidate. Dat gebeurt eigenlijk automatisch met élk beetje Hollywoodfilm die voor de thuismarkt beschikbaar komt. En misschien nog wel sneller met films die het in de bioscopen niet bijster goed gedaan hebben. Dat zijn immers degene die je aangrijnzen vanaf hun plankje in de videotheek. Zo wordt tweede keus eerste keus. Gauw even Jude Law en Denzel Washington in de tas en er dan maar het beste van hopen.

Soms kan dat goed uitpakken. Er zijn nu eenmaal ook films die beter tot hun recht komen als de hoge eisen van een bioscooppremière opzij worden geschoven, en het louter en alleen nog om hun entertainmentwaarde gaat. Wat dat betreft zouden Alfie en The Manchurian Candidate een streepje voor moeten hebben. Het zijn geheide genrefilms, respectievelijk een cynisch-romantische zedenschets en een politieke thriller. Ze hebben sterren in de hoofdrol waar je best twee uur lang naar wilt kijken (Jude Law en Denzel Washington dus). Hun titels klinken al vaag bekend; en inderdaad beide zijn herverfilmingen van succesvolle klassiekers met al even beroemde sterren in de hoofdrollen (Michael Caine en Frank Sinatra). De originele zijn alweer een jaartje of drie geleden in Nederland op dvd uitgekomen, dus grote kans dat je die al eens met een vraagteken op je voorhoofd in de schappen bent tegengekomen en ze nu in de uitverkoopgrabbelbakken kunt vinden: meteen aanschaffen! (Een beetje avontuurlijke shopper kan in de draadmanden waarin mediawarenhuizen hun overtollige inventaris dumpen, sowieso voor de huurprijs van een `dagfilm' bij de videotheek veel aardigs vinden, maar daarover volgende keer meer).

Alfie (origineel 1966) en The Manchurian Candidate (origineel 1962) waren in de jaren zestig niet alleen maar het portret van player en ladykiller Alfie en het ondenkbaar paranoïde relaas van een veteraan uit de Koreaanse oorlog die tot huurmoordenaar wordt `omgebouwd'. Maar ook films die zich met een groot gevoel voor de tijdgeest bezig hielden met de losbandige en angstaanjagende kanten van The Swinging Sixties, zonder overigens ooit moralistisch te worden.

Anno 2005 zijn die thema's keurig geupdate, alsof filmscenario's computerprogramma's zijn. Alfie gaat over een vrijgezel met bindingangst en The Manchurian Candidate speelt handig in op een bij veel Amerikanen heersend onbehagen over wat er in de Golfoorlog nu allemaal gebeurd is en de ongrijpbaarheid van de presidentsverkiezingen. Maar wie filmisch maatschappijkritiek wil geven moet beter gereedschap van stal halen dan dat van de firma Moralia. Eindoordeel Alfie: flauw. The Manchurian Candidate: saai. Ga op zoek naar de originelen en trek zelf de parallellen met het heden maar. Dat kan met klassiekers.

Films:**

Extra's:**

    • Dana Linssen