Drie keer eten in Spanje

De kleuren van het interieur bij Fast Good doen pijn aan de ogen: mierzoet rose, kikkergroen, fel blauw. De doorzichtige plastic stoelen schrikken bezoekers blijkbaar niet af, want om tien uur 's avonds is Fast Good, een restaurant gecreëerd door de Spaanse topkok Ferran Adriá, stampvol. De eetgelegenheid beoogt te leveren wat de naam suggereert: een snelle hap van goede kwaliteit. Eigenaar NH Hotels heeft pas één vestiging geopend, in het Eurobuilding te Madrid, maar heeft uitbreidingsplannen voor heel Europa.

Bij de entree van Fast Good staan kleinformaat metalen winkelmandjes, die de gasten kunnen vullen met voortreffelijke salades, dranken (met en zonder alcohol) en toetjes uit een koelschap. Opvallend is dat vruchtensap (rond de 3 euro) duurder is dan de wijn (2 euro). Aan de warme balie hebben de klanten keus uit een variatie van hamburgers of panini's: de hamburger komt binnen twintig minuten, het broodje kost ruim een half uur. Een maaltijd kost rond de 15 euro.

Ferran Adriá, voor velen een culinaire goeroe door zijn ongewone combinaties van ingrediënten, streeft ernaar alle marktsegmenten te bedienen. Het summum van zijn kookkunst is het driesterrenrestaurant El Bulli in Rosas ten noorden van Barcelona. Eten in El Bulli is entertainment. In het klassiek ingerichte etablissement krijgen de eters volgens een standaardmenu meer dan dertig gerechten voorgeschoteld: allemaal kleine porties, als schilderijtjes en beeldhouwwerkjes opgediend. Een kleine greep: gebakken melkvel met koffiesaus, konijnenhersenen met merg en truffels, appelkaviaar (gemaakt door ingedikt appelsap in calciumchloride te druppelen), zalm met een jelly van kardamom. El Bulli schenkt prachtige Spaanse wijnen bij de maaltijd. Een couvert kost rond de 150 euro.

Een derde idee van Adriá, uitgevoerd samen met NH Hotels, heet Nhube (nube = wolk). Nhube staat voor een integratie, binnen de muren van een hotel, bar, restaurant, lounge, ontspanning, internetcafé, etc. De Nhube in Hotel Balboa verwelkomt de gasten, in tegenstelling tot Fast Good, met heel rustige, natuurlijke kleuren die een `feel good'-gevoel moeten oproepen. De menukaart is met opzet kort gehouden. De prijs voor een maaltijd ligt tussen de 30 en 50 euro. Er zijn inmiddels vijf `Nhubes'. Ook een NH hotel dat binnenkort in Den Haag wordt geopend, krijgt een Nhube.

www.elbulli.com

www.nh-hotels.com (ook voor Fast Good)

    • Lolke van der Heide