De regenten van de PvdA hebben wel wat uit te leggen

Dat de SP en GroenLinks tegen een gekozen burgemeester stemden, soit, zij zijn per definitie tegen alles wat ze niet zelf bedacht hebben. De regenten van de PvdA hebben echter wel wat uit te leggen. Van Thijns argumentatie is erg boeiend: ,,Wij zijn niet gezwicht voor het dictaat van een kleine partij'' en ,,wij hebben bezwaren tegen de onomkeerbaarheid van het proces''. Let wel, het gaat hier om een grondwetswijziging (geen wetgeving!) waar zijn eigen partij in de Tweede Kamer voor heeft gestemd, en over een onderwerp waar alle linkse partijen in het verleden van hebben gesteld dat een gekozen burgemeester er moet komen.

Op zich is de weigering van de PvdA logisch, want ergens moeten toch de uitgerangeerde Haagse kopstukken geparkeerd worden, maar voor een partij die fulmineert tegen achterkamertjespolitiek is dit feitelijk onverkoopbaar.

Het zegt wel alles over het wereldbeeld van de (PvdA-)senatoren en het maakt pijnlijk duidelijk dat de Eerste Kamer een verzameling politieke fossielen bevat. De volgende stap is dan ook logisch: of we gaan ook stemmen op leden van de Eerste Kamer, of we heffen dat instituut op.

    • Bert Dieter