D66 moet unieke kans op vernieuwing nu grijpen

,,We moeten met opgeheven hoofd naar onze achterban kunnen,'' zegt staatssecretaris Van der Laan na de nederlaag van De Graaf in de Eerste Kamer. Hoe dat moet heeft de oude goeroe Hans van Mierlo zijn partijgenoten voorgehouden. In Nova heeft hij verklaard ,,dat zijn partij uit het kabinet moet stappen wanneer zij geen plannen op het gebied van bestuurlijke vernieuwing kan realiseren''.

Niemand beter dan de oprichter van D66 weet dat haar ijveren voor bestuurlijke vernieuwing de bestaansgrond van de partij is. Na al die jaren is het gelukt in een kabinet een portefeuille voor bestuurlijke vernieuwing te veroveren. Nu blijkt dat deze geen garantie biedt dat er ook maar één van haar voorstellen wordt gerealiseerd, doet D66 er goed aan die portefeuille te verzilveren. Door uit het kabinet-Balkenende te stappen ontstaat de unieke kans bestuurlijke vernieuwing tot inzet van de verkiezingen te maken. Na veertig jaar ploeteren kan dan eindelijk eens worden vastgesteld of er een voldoende electoraal draagvlak is voor bestuurlijke vernieuwing, en daarmee voor het voortbestaan van D66.

    • Dr. Lambert J. Giebels Breda