Bedreiger van Wilders nu vast om terrorisme

Een twintigjarige Nederlander van Marokkaanse afkomst die is veroordeeld voor het bedreigen van het Kamerlid Geert Wilders op internet, is afgelopen donderdag opnieuw aangehouden. Dat heeft het Landelijk Parket bevestigd. Bilal L. zou in de gevangenis hebben geronseld voor de jihad en hebben geïnformeerd naar springstoffen.

Bilal L. werd donderdagochtend in zijn woning in Amsterdam door de politie Amsterdam-Amstelland gearresteerd. Bij de aanhouding waren ook leden van de Nationale Recherche, belast met terrorisme-onderzoek, aanwezig. Bij huiszoeking zijn een computer en geluidsbestanden in beslag genomen.

Bilal werd op 5 november, drie dagen na de moord op Theo van Gogh, voor het eerst aangehouden, omdat hij bedreigingen had geuit op de MSN-groep `Tawheedwaljihad'. Zo plaatste Bilal een filmpje op het net waarin werd opgeroepen het Kamerlid Wilders te onthoofden. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de mbo-scholier en voormalige pizzakoerier hiervoor op 26 februari tot tien maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk wegens bedreiging en opruiing. Omdat Bilal L. sinds zijn aanhouding in voorarrest had gezeten, kwam hij eerder deze maand vrij.

Het OM verdenkt Bilal dit keer van samenspanning tot het plegen van een terroristisch misdrijf, een artikel van de nieuwe wet terroristische misdrijven, die vorig jaar werd ingevoerd. ,,Kennelijk heeft de verdachte in de gevangenis mensen geworven voor de jihad'', zo zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket. Ook zou Bilal op verschillende plaatsen hebben geïnformeerd hoe je aan springstof kon komen. Hoeveel medegevangenen Bilal in totaal heeft benaderd, kon de woordvoerder niet zeggen.

Tijdens het eerste onderzoek tegen Bilal verstrekte de inlichtingendienst twee ambtsberichten over Bilal L. aan het Landelijk Parket. Daarin stelde de dienst dat Bilal contacten onderhield met de zogeheten `Hofstadgroep', de groep moslimextremisten waartoe ook de verdachte van de moord op Van Gogh, Mohammed B., zou behoren. Zo zou Bilal contacten hebben onderhouden met de Syriër `Abu Khaled', die door de dienst wordt gezien als de geestelijk leidsman van de groep. Ook kreeg de politie anonieme tips dat Bilal van plan zou zijn een aanslag te plegen op de Tweede Kamer en de Amsterdamse Wallen. Het onderzoek hiernaar leverde vorig jaar echter niets op.