Amsterdam kampioen zwartrijden

Metro en tram in Amsterdam kampen van alle openbaar vervoer in Nederland het meeste met zwartrijders. Een op de vijf metropassagiers reist zonder een geldig reisbewijs op zak, en een op de tien tramreizigers.

Een en ander kwam gisteren aan het licht in een onderzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dat heeft voor het eerst op uniforme wijze het zwartrijderpercentage in bus, tram en metro in alle delen van het land laten meten. Daardoor kan straks worden nagegaan of nieuwe maatregelen tegen zwartrijden – zoals de ov-chipkaart, die eerstdaags in en om Rotterdam wordt geïntroduceerd – werken.

In de Rotterdamse metro rijdt een op de veertien passagiers zwart, in de tram slechts een op de 35. Het verschil ligt aan het `instapregime': in de metro is alleen bij de ingang gedeeltelijke controle, maar niet in de metro zelf. In de tram zitten extra conducteurs. In de Haagse tram, die die extra controleurs niet kent, ligt het percentage zwartrijders op ruim negen.

Het landelijk zwartrijdpercentage komt het hoogst uit voor de metro, op 12,7. Daarna komt de tram, op 6,8. Voor de bus ontbreekt zo'n gemiddelde, omdat het onderzoek daarop niet dekkend was. Zwartrijden komt het minst (1,8 procent) voor op de regionale treinen in Groningen, Friesland en de Achterhoek.