Trillende messen in de rechtszaal

In de Verenigde Staten heet het the war of the razors. Maar ook in Nederland hebben Gillette en Wilkinson elkaar imiddels de oorlog verklaard. Met als inzet de hegemonie op de wereldmarkt voor scheermesjes.

Trillend beweegt een M3Power scheermes over het bureaublad van de rechter in Den Haag. De advocaat van Gillette demonstreert de trilkracht van het nieuwste product van de fabrikant van scheermesjes. Gillette zegt dat de krachtige trilling van de M3Power baardharen omhoog haalt en daardoor zorgt voor een gladder scheerresultaat. Rivaal Wilkinson Sword is van mening dat de effecten van het trillende Gillette-mes niet bewezen zijn en spreekt van misleiding van de consument. In een kort geding eiste Wilkinson gisteren dat alle reclame voor de M3Power als superieur trilmes per direct wordt gestopt.

Met een marktaandeel van 80 procent is Gillette, dat begin dit jaar voor 57 miljard dollar (44 miljard euro) overgenomen werd door Procter & Gamble, verreweg de grootste producent van scheermesjes. Om de beurt komen Gillette en Wilkinson, dat ongeveer een marktaandeel heeft van 15 procent, met nieuwe modellen in de strijd om de gunst van de consument. Vorig jaar introduceerde Wilkinson in Europa zijn laatste troef, de Quattro, een scheermesje met vier messen. Dat was één blad meer dan de Mach3 van Gillette. Tot ongenoegen van Gillette oordeelde een rechter in Duitsland dat Wilkinson met zijn Quattro niet in overtreding was met het patentrecht. Volgens de rechter maakten de vier messen Quattro geen inbreuk op het systeem met drie messen van Gillette. Eerder was een Amerikaanse rechtbank ook al tot die conclusie gekomen.

Wilkinson werd in 2003 overgenomen door het eveneens Amerikaanse Energizer, dat vooral bekend is van zijn batterijen. Gillette, ook een Amerikaans bedrijf, is eigenaar van batterijproducent Duracell. Om de microtrillingen van de M3Power te genereren zit in het handvat van het scheermes een Duracell-batterij.

Tijdens het kort geding gisteren werd duidelijk dat Wilkinson, dat het effect van de trillingen van de M3Power betwist, zelf bezig is met een trillend scheermes, de Quiver. Wilkinsons advocaat W.J.H. Leppink benadrukte dat het bedrijf daarmee inspeelt op de nieuwste trend in het natscheren. Van het ,,leuke hebbedingetje'' dat volgens de advocaat consumenten lokt, zal Wilkinson volgens de raadsman echter nooit zeggen dat het door trillen beter scheert.

Volgens de advocaat van Gillette, T. Cohen Jehoram, loopt de concurrent constant achter de feiten aan. ,,Wilkinson heeft altijd de tweede viool gespeeld.'' Hij is van mening dat het bedrijf, sinds het overgenomen is door Energizer, probeert om in rechtszaken de goede naam van Gillette te schaden.

Maar ook Gillette laat zich niet onbetuigd. Vorig jaar daagde het bedrijf zijn rivaal voor de rechter omdat het bezwaar maakte tegen de bewering dat geen ander scheermes gladder zou scheren dan de Quattro. De rechtbank stelde Gillette in het ongelijk en stelde dat dergelijke superlatieven in de reclame zodanig gangbaar zijn dat het publiek deze mededeling niet meer als een superioriteitsclaim zal opvatten. Op zijn beurt mocht Gillette de bewering the best a man can get ook blijven gebruiken.

In de rechtszaal stelden de advocaten van Wilkinson dat nooit bewezen is dat de vermeende superieure scheerresultaten van de M3Power te danken zijn aan trillingen. Gillette maakt zich volgens hen daardoor schuldig aan misleidende reclame en ongeoorloofde concurrentie. Zij eisten dat Gillette alle reclame-uitingen terugtrekt en waar mogelijk rectificeert. Wanneer dit niet gebeurt, eist Wilkinson een dwangsom van 100.000 euro per dag. Volgens de gedaagde koopt de klant de M3Power alleen in de verwachting gladder te kunnen scheren. In Duitsland en Australië moest Gillette van de rechter de reclames voor het trilmes wijzigen.

Rechter E. van Rens wilde echter geen vergelijking maken met het buitenland. ,,We zitten hier in een Nederlandse rechtbank.'' Door de grote complexiteit van de zaak en de grote stapel papierwerk is de gebruikelijke week om tot een vonnis te komen te kort. Gillette en Wilkinson kunnen over twee weken de uitspraak verwachten.

    • Mees van der Made