Ramsj

Mels de Jong: A.M. de Jong. Gebonden, Querido 2001, 462 blz. van €34,– voor €13,50. De Slegte (www.deslegte.com)

Verzorgd uitgegeven biografie van A.M. de Jong (1888-1943), de geestelijk vader van onder andere Merijntje Gijzen en Bulletje en Boonestaak. Het boek is geschreven door zijn neef, die ruimschoots citeert uit brieven en interviews. `Het vertellerstalent van A.M. de Jong contrasteert jammer genoeg met de voortkabbelende vertelstijl van de biograaf, die soms met de talloze feiten en feitjes te weinig raad wist om overlading te voorkomen', oordeelde Elsbeth Etty indertijd in deze krant.

Ileen Montijn: Leven op stand. Paperback, Thomas Rap 1998, 254 blz. van €15,90 voor €5,99. De Slegte

Succesvol boek (dit is de zesde druk) over het huiselijk leven van de Nederlandse bovenlaag in de jaren 1890-1940. Aan de hand van oude etiquetteboeken, (dames)romans en gesprekken met (groot)ouders reconstrueerde Montijn het huiselijk leven van de hogere burgerij. Met een fraai hoofdstuk over `pudeur' (de intieme hygiëne). `Leest door een gelukkige combinatie van afstandelijkheid en inlevingsvermogen als een trein', schreef Edith Schoots bij verschijnen.

Karin Hertzer, Christine Wolfrum: Lexicon van misverstanden over mannen en vrouwen. Paperback, Bert Bakker 2003, 402 blz. van €19,95 voor €5,90. Steven Sterk Utrecht

Alfabetisch geordend boek over vooroordelen omtrent de sekseverschillen tussen man en vrouw. Van `Aandelen' (`Vrouwen hebben geen verstand van de beurs') tot `Zwemmen' (`Synchroonzwemmen is een vrouwensport'). Relatief veel hoofdstukjes gaan over seks. Zo zijn er artikelen over masturbatie, dildo's, biseksualiteit, impotentie, geslachtsverkeer enzovoorts. Met bronnen en alles op een prettige, toegankelijke toon.

Hella S. Haasse: Lezen achter de letters. Paperback, Querido 2000, 298 blz. van €21,50 voor €7,99. De Slegte

Bloemlezing uit de essays die Hella Haasse de afgelopen decennia wijdde aan Nederlandse en buitenlandse romans van na de Tweede Wereldoorlog. Zij schrijft onder meer over het werk van Vestdijk, Hermans, Boon en Wolkers. `Haar visie op het werk van deze auteurs is nog altijd richtinggevend en actueel', aldus de flaptekst. Verder beschouwingen over Koolhaas, Hillenius, Maarten 't Hart en Renate Dorrestein. Vreemd genoeg ontbreekt een register.

Olle Granath (e.a.): Strindberg. Painter and photographer. Gebonden, Yale University Press 2001, 192 blz., van €45,– voor €17,50. Roelants Nijmegen (024-3221734; www.roelants.com)

De Zweed August Strindberg (1849-1912) werd wereldberoemd als schrijver, maar buiten Scandinavië is vrijwel niet bekend dat hij ook een verdienstelijk fotograaf en schilder was. Deze tentoonstellingscatalogus is het eerste Engelstalige werk over die kanten van Strindberg, die in zijn schilderijen een duidelijke voorkeur had voor woeste zeeën en donkere wolken. Met bijdragen van zes deskundigen en goede reproducties.

Thomas Struth: Still. Gebonden, Monacelli Press 1998, 144 blz. van €39,95 voor €20,–. Roelants Nijmegen (024-3221734; www.roelants.com)

Thomas Struth behoort tot de beroemdste jonge Duitse fotografen. Zijn werk is over de hele wereld geëxposeerd. Dit boek bevat een selectie uit zijn werk, voornamelijk afbeeldingen van bloemen, portretten en landschappen. Er zitten enkele zwartwitfoto's bij, maar de meeste foto zijn in kleur. Met inleidende teksten van Guy Tosatto, Hripsimé Visser en Régis Durand.

Ellen Rosenberg: Snáp me dan! Paperback, Boom 1999, 382 blz. van €21,90 voor €6,90. Steven Sterk Utrecht

Ellen Rosenberg is moeder van twee kinderen en in de Verenigde Staten een bekende pedagoge. In deze bestseller, in het Nederlands vertaald door Tom Maas en Hans van den Broek, zet zij in elf hoofdstukken uiteen hoe ouders met hun pubers zouden moeten omgaan. Daarbij neemt zij steeds vragen van `jonge tieners' als uitgangspunt.

Carolien Roelants: Iran achter de schermen. Paperback, Prometheus 2001, 142 blz. van €14,50 voor €5,–. Steven Sterk Utrecht

Relatief dun deel uit de landenreeks `Achter de schermen' van NRC Handelsblad. In 21 korte hoofdstukken beschrijft Roelants de ontwikkelingen in het moderne Iran. Dit blijkt een land van tegenstellingen te zijn, waar vrouwen worden onderdrukt maar ook vice-president kunnen worden. Met prachtige foto's van Bas Czerwinski.

George Steiner: Grammatica van de schepping. Paperback, Bezige Bij 2002, 384 blz. van €31,50 voor €11,50. De Slegte

Dit boek wordt geafficheerd als Steiners meest radicale werk tot nu toe. Het is een ontdekkingstocht aan de hand van de betekenissen die in het westerse denken zijn toegekend aan de begrippen `creatie' en `inventie'. Steiner grijpt terug, zo staat het ook op de flaptekst, op `vrijwel de hele westerse filosofie en cultuurgeschiedenis' – en dat in nog geen vierhonderd bladzijden. Voor meer alledaagse taal, in het bijzonder kantoorjargon, kunt u terecht in Daar worden wij niet vrolijk van van Nico Dikstaal. Dit woordenboekje (132 bladzijden) is bij De Slegte afgeprijsd van €9,– tot €2,99.

    • Ewoud Sanders