Problemen in wijk Eindhoven

De politie van Eindhoven denkt dat de problemen met voornamelijk Marokkaanse jongeren in de wijk Vaartbroek binnen een paar jaar onbeheersbaar worden als niet snel wordt ingegrepen.

Dat blijkt uit een eigen rapport dat de politie aan het gemeentebestuur en enkele hulpinstanties heeft gestuurd.

Als maatregelen uitblijven, zal de groep van ongeveer dertig probleemjongeren in de leeftijd van tien tot twintig jaar groeien naar zo'n honderd, aldus de politie. Ze verwacht dat jongere familieleden zich zullen aansluiten bij de huidige kern. Ze vraagt de gemeente en hulpinstellingen om intensieve begeleiding van de betrokken gezinnen, waarop bijna niemand vat zou hebben.

De overlast van Marokkanen in de wijk Vaartbroek speelt al enige jaren. De jongeren houden zich bezig met kleine criminaliteit, zoals inbraken, brandstichtingen en vernielingen. Vorige week deed zich in de wijk nog een botsing voor tussen een groep jonge Marokkanen en de politie. Toen de politie een Marokkaan wilde aanhouden wegens een verkeersovertreding, belaagde de groep de agenten zodanig dat de verdachte op zijn crossmotor kon vluchten. Als gevolg van het incident is extra politie aanwezig in Vaartbroek.

Wethouder J. Kuppens (Welzijn, GroenLinks) heeft het rapport van de politie nog niet ontvangen. Haar woordvoerder zegt dat Kuppens wel is geïnformeerd over ,,delen van de studie''. ,,Vooralsnog is de wethouder niet onder de indruk van de noodkreet. Zij is het zeker niet eens met de verwachting dat broertjes en neefjes van de probleemjongeren zich bij de vandalen zullen aansluiten.''

Volgens de woordvoerder erkent Kuppens dat Vaartbroek hinder ondervindt van zo'n dertig à veertig jeugdigen. ,,Maar veel jongeren daar zitten al in een hulptraject. En de politie treedt op, bovendien zijn er andere maatregelen genomen. Het is mogelijk dat de wethouder alsnog gehoor geeft aan het alarm van de politie als ze het rapport in haar bezit heeft en het kan bestuderen'', zegt de woordvoerder.