Pas verschenen: Non fictie

Adam Zamoyski: 1812. Napoleons fatale veldtocht naar Moskou. Uit het Engels vertaald door Han Meyer. Balans, 561 blz. €27,50

De inval van Napoleons Grande Armée in Rusland is een van de grootste tragedies uit de Europese geschiedenis. De Amerikaanse historicus van Poolse afkomst Zamoyski baseert zich in dit even grondige als levendige boek op het meest recente Russische onderzoek en op ooggetuigenverslagen uit heel Europa.

Francis Fukuyama: Het bouwen van een staat. Contact, 175 blz. €19,90

Fukuyama, die om zijn kritische Irak-standpunt in ongenade viel bij radicale Amerikaanse intellectuelen, analyseert zwakke staten. Over de Amerikaanse editie schreef Ronald Havenaar: `Zijn betoog is vaak abstract en rijk aan zinnen met een hoog open deur-gehalte. Maar zijn conclusie is duidelijk. [...] Er bestaat volgens Fukuyama geen optimale vorm van publiek bestuur die algemeen geldig is en van buitenaf kan worden opgelegd.' (Boeken, 09.07.04)

Naema Tahir: Een moslima ontsluiert. Houtekiet, 191 blz. €16,50

Autobiografische verhalen en opiniestukken van de Pakistaans- Nederlandse juriste Naema Tahir over de islam. Tahir pleit, onder andere met stukken in NRC Handelsblad, op een liberaal-humanistische manier voor een open benadering van relaties en seksualiteit onder moslims.

Karel Davids en Jan Lucassen (red.): Een wonder weerspiegeld. De Nederlandse Republiek in Europees perspectief. Aksant, 502 blz. €45,–

Vertaling van een bundel artikelen over economische, sociaal-politieke en culturele ontwikkelingen in Nederland ten tijde van de Republiek. In de twaalf bijdragen worden die ontwikkelingen vergeleken met de gebeurtenissen in gebieden in West- en Centraal Europa, waardoor het bijzondere van Nederland in het oog springt.