Pas verschenen

Mark Boog: De helft van liefde. Cossee, 174 blz. €18,90

Een jong echtpaar raakt volkomen van elkaar vervreemd als hun dochtertje bij een verkeersongeluk om het leven komt. Derde roman van dichter/schrijver Mark Boog (1970).

Tracy Chevalier: Maagdelijk blauw (The Virgin Blue). Vert. Karina Zegers de Beijl, BZZTôH, 350 blz. €20,–

Tracy Chevalier verwierf grote bekendheid met haar roman Meisje met de parel (Girl with A Pearl Earring). Maagdelijk blauw is de vertaling van haar eerste roman. Geïnspireerd door haar familiegeschiedenis vertelt Chevalier de parallel lopende verhalen van twee jonge vrouwen die vier eeuwen na elkaar hetzelfde lot ondergaan.

Jacques Kruithof: Schildersverdriet. Atlas, 176 blz. €17,50

In de Nederlanden van de zestiende eeuw wordt de van ketterij verdachte jonge vrouw van een Brugse schilder opgepakt en weggevoerd. Na dertig jaar brengt een schilderij de doodgewaande geliefdes weer bij elkaar. Historische roman van schrijver/criticus Jacques Kruithof (1947) over gewone mensen tegen de achtergrond van grote gebeurtenissen in de geschiedenis.

Dubravka Ugresic: Ministerie van pijn (Ministarstvo boli). Uit het Kroatisch vertaald door Roel Schuyt. De Geus, 288 blz. €19,90

Roman van de in Amsterdam woonachtige Kroatische schrijfster Dubravka Ugresic (1949) over de liefde tussen een jonge gastdocente in de Servo-Kroatische literatuur en een student. Beiden, afkomstig uit het voormalig Joegoslavië, gaan gebukt onder herinneringen vol verlies, schuld en trauma's.

Sylvia Plath: De dagboeken 1950 - 1962 (The Journals of Sylvia Plath 1950-1962). Uit het Engels vertaald door Nelleke van Maaren. De Arbeiderspers, 442 blz. €26,95

Een uitgebreide selectie van de dagboekaantekeningen van de vroegtijdig gestorven Amerikaanse dichteres Sylvia Plath (1932-1963) gekozen, vertaald en van een inleiding voorzien door Nelleke van Maaren. `Het leven is net een appel, stelt Sylvia Plath in The unabridged journals. De dagboeken zijn treurig en bekoorlijk als deze appel. Ze vormen de weerslag van twaalf jaar intens worstelen met het leven (Fleur Speet in Boeken, 22.12.00).

Peter van Straaten: Alles en iedereen in duizend-en-een tekeningen. De Harmonie, €17,50

Vandaag is Peter van Straaten zeventig jaar geworden. Ter gelegenheid hiervan een verzamelbundel met een keuze uit zijn werk van de afgelopen jaren.