Pas op - veiligheidstips

Het Engelse tijdschrift New Scientist deelt jaarlijks prijzen uit voor de meest klunzige gebruiksaanwijzingen bij producten.

Nooit uw kleren strijken terwijl u ze draagt – zo luidt een nuttig gebruiksadvies bij een stoomstrijkijzer. Handig om te weten, maar het stemt ook wat droef. We kijken met dédain naar de Middeleeuwen. Toch kun je je afvragen of onze technologische vooruitgang ook geestelijke vooruitgang heeft gebracht. Onze apparaten worden steeds slimmer, maar het is de vraag of dat ook geldt voor de consument, of de verkopers van de apparaten.

Zitten zuchten bij een waarschuwing of tip die je in één klap tot Zeer Domme Gebruiker bestempelt, beklemt. Gelukkig is er het Engelse blad New Scientist, dat nu al jarenlang met grote plichtsbetrachting de ontwikkelingen bijhoudt aan de hand van door lezers ingestuurde gebruiksaanwijzingen bij producten. Zo wordt er ook van officiële zijde naar gekeken, en dat lucht op. Het is gezien, niet onopgemerkt gebleven. Sterker nog, er is een gradatie aangebracht. De onlangs aangewezen winnaar van de New Scientist-competitie van dit seizoen – het blijft een kwestie van smaak – scoort makkelijk:

* Niet gebruiken voor uw persoonlijke hygiëne – op een toiletborstel.

De tweede prijs ging naar de waarschuwing:

* Dit product beweegt bij gebruik – bij een driewieler voor kinderen.

Ook veelbelovende verliezers en eerdere winnaars weerspiegelen de veelzijdige productkennis die van ons geëist wordt.

* Kind verwijderen voor opvouwen – op een baby-buggy

* Na rectaal gebruik beter niet oraal gebruiken – op een digitale thermometer.

* Nooit voedsel of andere zaken van de messen verwijderen terwijl het apparaat in gebruik is – op een elektrische blender.

* Schadelijk bij inslikken – op een driehakig kunstvisje voor het vissen op baars.

* Niet als ladder gebruiken – op een dertig centimeter hoog cd-rek.

* Deze inkt niet eten – op een printer-cartridge.

* Dit product niet in noodsituaties gebruiken. Het zal het vuur niet doven – op een rookdetector.

En, als haast filosofische overweging bij een product voor sportfietsers:

* Deze scheenbeschermers beschermen geen lichaamsdelen die zij niet bedekken.

Biologisch inzicht wordt sowieso zelden versterkt door de gemiddelde producthandleiding. Nog niet zo lang geleden sprak warenhuis Blokker ons vanaf de voorpagina's van kranten in een advertentie toe, met een ingelaste gebruiksaanwijzing. Een natuurgetrouw nagemaakte speelgoedgiraf, blijkbaar compleet met horens, was niet helemaal betrouwbaar. Er konden delen van loslaten. Voorzichtigheid was namelijk geboden, meldde men, met de voelsprieten van de giraf.

    • Frans van der Helm