Obligaties favoriet in pensioenwereld

Nederlandse pensioenfondsen maken een omslag in hun beleggingsbeleid. Vorig jaar hebben zij elk kwartaal per saldo meer geld gestoken in aankopen van obligaties dan in aankopen van aandelen, zo blijkt uit de laatste gedetailleerde cijfers over het beleggingsgedrag van pensioenfondsen op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De trend om ondanks de historisch lage rentestanden meer geld in obligaties te steken speelt overheden in de kaart om obligaties uit te geven met steeds langere looptijden. Frankrijk bracht enkele weken geleden obligaties met een vijftigjarige looptijd op de markt, Nederland komt met een dertigjarige lening.

De vraag van pensioenfondsen naar obligaties wordt ingegeven door een behoefte tot beperking van financiële risico's en betere afstemming van de waarde van pensioenverplichtingen aan werknemers aan de beleggingen van het pensioenfonds. De verbeterde afstemming vloeit weer voort uit nieuwe regels voor de financiële positie van de pensioenwereld die volgend jaar worden ingevoerd.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat pensioenfondsen in het vierde kwartaal 2004 per saldo voor 4,8 miljard euro obligaties kochten. Zij kochten in dat kwartaal voor 3,5 miljard euro beursgenoteerde aandelen, maar verkochten per saldo voor 1,5 miljard euro niet-beursgenoteerde aandelenbeleggingen.

Aandelen zijn wel de grootste belegging van pensioenfondsen: 252 miljard euro per eind 2004, dat is bijna 47 procent van hun beleggingen. Hun obligatieportefeuille is 205 miljard euro.

Het rendement op aandelen van het doorsnee pensioenfonds was vorig jaar 9 procent, becijferde adviesbureau WM Company afgelopen week, tegen 7,3 procent voor obligaties in euro's.