Niet meer switchen bij nieuws

Tijdens belangrijke nieuwsmomenten moet voortaan niet meer geswitcht worden tussen tv-netten. Dat hebben hoofdredacteuren van NOS, Nova en de netcoördinatie van de Publieke Omroep afgesproken. Zij zijn bij elkaar gaan zitten uit onvrede over de verslaggeving rond de gekozen burgemeester dinsdag.

Toen moest Nova-presentator Jeroen Pauw, met zichtbaar ongenoegen, op het spannendste moment de uitzending van Nova beeindigen. Juist toen PvdA-woordvoerder Ed van Thijn onderweg was naar de senaat waar hij bekend zou maken dat zijn partij De Graaf niet zou steunen. Kijkers werd gevraagd over te schakelen naar Ned. 2 waar ze Journaal-verslaggever Bram Schilham te zien kregen, zonder geluid.

Wat was er aan de hand? Bij de Publieke Omroep is het regel dat Ned. 2 het nieuwsnet is waar grote gebeurtenissen in eventuele extra uitzendingen worden verslagen. Eerder op de avond, toen het er nog naar uitzag dat het debat in de senaat tot diep in de nacht zou gaan duren, was daarom besloten dat na Nova overgeschakeld zou worden naar Ned 2. Maar, legt netcoördinator Ton F. van Dijk uit, toen het rond elf uur echt spannend werd, had Nova best iets uit kunnen lopen. Dan was het daarna geprogrammeerde Papaul wat later begonnen. Maar Nova had intern te horen gekregen dat ze niet mochten uitlopen.

Helemáál op Ned. 3 blijven was geen optie, zegt Van Dijk, want Papaul was eerder op de avond opgenomen en had een actueel thema. dan had die – dure – uitzending moeten worden weggegooid.

Nu is afgesproken dat lopende programma's in dit soort gevallen mogen uitlopen en dat er dan óók gestart moet worden met het nieuws op Ned. 2. Op de achtergrond spelen ook nog de bezuinigingen bij de publieke omroep een rol. Uit efficiency-oogmerk gebruiken Den Haag Vandaag en het Journaal één camera. Bij overschakelingen tussen Nova en het Journaal moeten Ferry Mingelen en Bram Schilham dus razendsnel van plaats ruilen. Van Dijk: ,,anders krijgen we weer te horen dat we geld verspillen door daar met twee cameraploegen te zijn.''