Nerds met kopstem voor J.S. Bach

Deze week is de Matthäus Passion twee keer opgevoerd in het KoninklijkConcertgebouw in Amsterdam en gisteravond in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.

De Matthäus Passion is een muziekstuk dat door Johann Sebastian Bach, een beroemde componist uit de 18de eeuw, is geschreven. Achtentwintig jongens van het Omroep Jongenskoor, waaronder Gerben Rebel (11) en Maurice Rommers (14), zongen mee.

,,De Matthäus Passion is zo populair omdat het vertelt hoe Jezus stierf'', vertelt Maurice. ,,Dat gebeurde met pasen en daarom vinden mensen het deze dagen mooi om te horen. Het is een geweldig stuk.'' Gerben vindt het verhaal soms vermoeiend. ,,Elke uitvoering wordt Jezus weer geboren en dan gaat 'ie tijdens de voorstelling weer dood. Na drie optredens heb ik daar wel een beetje genoeg van.” Maurice zingt de Matthäus Passion nog als hij in bed ligt. ,,Dan slaap ik lekker in'', zegt hij.

In een koor zingen jongens met hun kopstem. Dat is je hoge stem. Dat kunnen jongens van hun zesde tot hun veertiende jaar. Daarna gaan ze lager en harder zingen. Dan krijgen zij de baard in de keel. ,,Dat heet ook wel muteren'', zegt Maurice. ,,En ik merk het nu al. Volgens mij zit ik volop in de mutatie.'' Dit houdt in dat Maurice binnenkort zal moeten stoppen met zingen omdat zijn stembanden anders beschadigen. Op zijn zestiende mag Maurice dan weer actief zangles nemen. Hij denkt er veel aan want hij weet niet of zijn stemgeluid later ,,goed genoeg is om klassiek zanger te worden. En als ik niet kan zingen voel ik me `ziekig'.''

Gerben maakt zich daarentegen totaal geen zorgen over zijn stem. ,,Ik speel saxofoon en wil popmuzikant worden'', vertelt hij. ,,Ik hou erg van Pop Rock, zoals Linkin Park.'' Gerben vindt popmuziek leuker omdat het zoveel verschillende stijlen heeft. Hij denkt zijn klassieke ondergrond in de toekomst goed te kunnen gebruiken. ,,De 8ste van Beethoven is ook al eens geremixt met een vette beat eronder'', zegt hij. ,,Ik ben al af en toe aan het jammen met een vriend.'' Maurice vindt dat allemaal niks; ,,Popmuziek is amusement. Klassieke muziek is kunst. Ik denk dat veel jongens meer van popmuziek houden omdat het gewoon gemakkelijk is om naar te luisteren. Bij klassieke muziek moet je dieper gaan.''

Om in het Concertgebouw te mogen zingen moet je kunnen zingen op c-niveau. Dat is het hoogst haalbare binnen het koor. ,,Als doorsnee jongen kom je niet in de Matthäus Passion'', zegt Maurice. Toch word je volgens Gerben in Bussum aangezien voor nerd als je in een koor zingt en daarnaast geen hockey speelt. ,,In een hockey-team kunnen net zo goed nerds zitten'', vindt Gerben, ,,maar inderdaad, in ons koor zitten er ook wel een paar. Ik schat een stuk of tien, twintig.'' ,,Wat?'' roept Maurice verschrikt uit ,,Is dat niet een beetje veel? We hebben maar achtentwintig jongens hier!'' ,,Maak je geen zorgen'', antwoordt Gerben en geeft Maurice een schouderklopje. ,,Jij bent oké!''

    • Jitka Xantinidou