Marek van der Jagt stopt na essay

Schrijver Arnon Grunberg laat zijn pseudoniem Marek van der Jagt sterven. Het essay Otto Weiniger of Bestaat de jood?, dat komende week verschijnt ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie, is het laatste boek dat met de naam Marek van der Jagt verschijnt, liet de organisatie gisteren weten. In dagblad Trouw van vandaag zei Grunberg: ,,Dankzij Marek van der Jagt durfde ik verder te gaan dan ik als Arnon Grunberg had aangedurfd. Marek zorgde toch voor een soort bevrijding.'' Van der Jagt ontving voor zijn debuut De geschiedenis van mijn kaalheid (2000) de Anton Wachterprijs. Zijn tweede roman Gstaad 95-98 werd genomineerd voor zowel de Libris Literatuurprijs als de AKO-Literatuurprijs. Na verschijning van het boekenweekessay Monogaam in 2002 gaf Grunberg toe dat hij schuilging onder het pseudoniem.