Justitieel onderzoek schandaal in haven

Het openbaar ministerie (OM) stelt strafrechtelijk onderzoek in naar het Rotterdamse havenschandaal. Dit heeft het functioneel parket in Den Haag gisteren bekendgemaakt. De FIOD-ECD, gespecialiseerd in opsporing van fiscale en economische delicten, voert het onderzoek uit. Het OM doet geen mededeling over onderwerpen en personen die worden onderzocht.

In het havenschandaal draait het om garanties van 180 miljoen euro die toenmalig directeur Willem Scholten van het gemeentelijk Havenbedrijf in Rotterdam heimelijk verstrekte aan defensiebedrijven van ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen. Van de leningen die Van den Nieuwenhuyzen op basis daarvan bij banken verkreeg betaalde hij circa 110 miljoen euro niet terug. De banken claimen dat geld nu van het Havenbedrijf.

Het strafrechtelijk onderzoek van justitie volgt op het horen van betrokkenen waarmee financiële rechercheurs vorig najaar begonnen. Diverse getuigen kregen daarbij te horen dat de politie al sinds 2002 signalen had dat Van den Nieuwenhuyzen ongebruikelijke financiële handelingen verrichtte.

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf deden twee maanden terug formeel aangifte bij justitie. In de aangifte van de gemeente draait het onder meer om een bankrekening bij Staal Bankiers, die Scholten namens een dochter van het Havenbedrijf in 2003 in het geheim opende. Het Havenbedrijf stortte op 13 juni van dat jaar 25 miljoen euro op de rekening. Scholten gaf Van den Nieuwenhuyzen als enige de bevoegdheid erover te beschikken. In die periode loste hij een al vier jaar openstaande schuld van 5 miljoen euro aan de gemeente Rotterdam af.

Het geld op de rekening bij Staal Bankiers is niet aangewend voor het Havenbedrijf. Dit zou volgens gemeentelijke betrokkenen een vervolging wegens verduistering kunnen opleveren.

Van den Nieuwenhuyzen heeft tot nu toe ontkend dat hij strafbaar heeft gehandeld. Scholten weigert commentaar.

www.nrc.nl: dossier havenbedrijf