ING koopt 20 pct van bank in China

Bank en verzekeraar ING heeft voet aan de grond gekregen in de Chinese bankwereld door voor 166 miljoen euro een minderheidsbelang in de Bank of Beijing te nemen. Dat heeft ING vandaag bevestigd.

Bank of Bejing, waarvan de gemeente Peking grootaandeelhouder is, is volgens een woordvoerster van de ING een ,,solide bank'', al wilde zij niet zeggen of de bank verlies of winst maakt.

De Chinese banken zitten wegens hun buitensporige kredietverlening opgescheept met een berg aan oninbare leningen, volgens de officiële raming gemiddeld 13 procent van hun activa. Volgens financiële analisten is dat percentage aanzienlijk hoger. De omvangrijke slechte leningen van de Chinese banken vormen volgens veel economen het grootste risico voor de Chinese economische expansie. Bank of Beijing zit met zijn slechte leningen volgens ING ,,ver onder het [officiële] gemiddelde''.

ING neemt via ING Bank NV voor 166 miljoen euro een belang van 19,9 procent in de Chinese bank, die een balanstotaal heeft van omgerekend 18,9 miljard euro. Naar eigen zeggen is de bank daarmee de op één na grootste commerciële stadsbank van China met 3.000 man personeel. International Finance Corp (IFC), dat onderdeel is van de Wereldbank, zou vandaag bekendmaken eveneens een belang in de Bank of Beijing te nemen. Een buitenlandse bank mag niet meer dan 20 procent van een Chinese bank bezitten. Het totale buitenlandse bezit van een Chinese bank mag niet meer dan 25 procent zijn.

De Britse banken HSBC en Standard Chartered gingen ING voor met belangen in China. HSBC, een van de grootste banken ter wereld, nam voor 1,3 miljard euro een belang in een in Shanghai gevestigde bank. Tot nu toe is ING vooral actief op de Chinese verzekeringsmarkt, en in combinatie met zijn bankdiensten zou dat ING voor China een aantrekkelijke partner maken.

Volgens het WTO-akkoord over China's lidmaatschap van de wereldhandelsorganisatie gaat de Chinese bankmarkt in 2007 open. Buitenlandse banken willen daarom snel voet aan de grond in China krijgen. Naar verluidt had Deutsche Bank ook belangstelling voor de Bank of Beijing. ING krijgt twee zetels in het bestuur van de Bank of Beijing dat vijftien leden heeft. De bank heeft naar eigen zeggen 116 bijkantoren in de miljoenenstad Peking.