Geverfd ei is niet gevaarlijk

Wie met Pasen eieren beschildert, kan die vervolgens gerust opeten, ook als de verf door de schaal heen is gedrongen. Dat melden de Voedsel- en Warenautoriteit en het Voedingscentrum.

De eventuele inname van chemische stoffen uit de zelf aangebrachte verf is ,,gering'' omdat er weinig verf op het gepelde ei terechtkomt. ,,Wel is het belangrijk dat kinderen hun eigen waterverf gebruiken en niet de autolak of muurverf uit de garage'', aldus de Voedsel- en Warenautoriteit. In de winkel gekochte eieren zijn nog minder risicovol, omdat de kleurstoffen niet door de eierschaal heen dringen.

Ook het Voedingscentrum heeft zich over de kwestie uitgesproken. ,,Bij gebruik van speciale eierverf of eierviltstiften kunnen gekookte zelfbeschilderde eieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Wanneer waterverf of vingerverf voor kinderen is gebruikt, kan het ei wat kleurstof opnemen. Het gaat echter om zo'n kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet voor kinderen.'' In verband met salmonella bacteriën raden beide instanties het eten van rauwe eieren af. ,,Eet uw paaseitjes hardgekookt.''

Met Pasen worden ook veel chocolade eieren gegeten. Het Voedingscentrum waarschuwt `chocoholics' dit jaar voor de nadelen van hun eetgedrag. Vooral pure chocola bevat weliswaar veel flavonoïden, bioactieve stoffen die ook in groente en fruit zitten. Deze stoffen helpen ,,vermoedelijk'' mee om hart- en vaatziekten te voorkomen doordat ze met hun antioxidantwerking celbeschadiging voorkomen. ,,Maar chocolade bevat ook veel verzadigd vet dat de kans op hart- en vaatziekten juist vergroot. Chocola blijft een lekkernij die niet te vaak moet worden gegeten'', aldus het Voedingscentrum. ,,Geniet van chocolade, maar eet het met mate.''