Geen Canadees asiel voor deserteur VS

Een Amerikaanse deserteur die weigerde te dienen in de oorlog tegen Irak komt niet in aanmerking voor politiek asiel in Canada. Dat heeft de Immigratie- en Vluchtelingenraad in het Canadese Toronto gisteren bepaald in de asielprocedure van Jeremy Hinzman, een 26-jarige Amerikaanse ex-militair die vorig jaar uitweek naar Canada om niet naar Irak te worden gestuurd.

Hinzman claimde dat de oorlog indruiste tegen zijn geweten, en dat hem voor die opvatting onterechte vervolging te wachten stond in de VS. Maar volgens het asielpanel wijst alles erop dat Hinzman ,,de volle bescherming van een eerlijk en onafhankelijk militair en civielrechtelijk proces kan krijgen'' in de VS. Hinzman kan worden veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

Zeker tien Amerikaanse deserteurs zijn wegens Irak naar Canada gevlucht. Ten tijde van de Vietnam-oorlog vonden tienduizenden dienstweigeraars uit de VS een veilig heenkomen in het Canada van toenmalig premier Trudeau. Die vond dat zijn land een `toevluchtsoord tegen militarisme' moest zijn. De huidige deserteurs worden in Toronto opgevangen door dienstweigeraars van weleer.

De deserteurs, van wie sommigen een missie in Irak achter de rug hebben, zeggen dat ze in Irak zouden worden aangezet tot het plegen van oorlogsmisdaden. Ex-soldaat Darrell Anderson zei onlangs in deze krant een reprimande te hebben gekregen nadat hij in Bagdad weigerde te schieten op een auto met een gezin.

Belangrijk verschil met de jaren zestig en zeventig is echter dat de Verenigde Staten geen dienstplicht meer kennen. De huidige deserteurs zijn vrijwillig bij het Amerikaanse leger gegaan - al menen sommigen dat Amerikaanse jongeren uit arme buurten weinig andere keus hebben als ze een kans willen maken op onderwijs.

Hinzmans advocaat wil tegen de uitspraak in beroep gaan.