Claim van Thomas Cook afgewezen

Reisorganisatie Thomas Cook Nederland BV kan voorlopig geen 2,5 miljoen euro incasseren voor geleden verliezen door de financiële problemen bij luchtvaartmaatschappij Holland Exel.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. De rechter was niet overtuigd van de feiten, maar wees ook niet meteen de eis tot schadevergoeding van de hand. Volgens de rechter is een kort geding niet de geijkte methode voor een eis en moet er meer onderzoek worden gedaan. Thomas Cook kan daarna eventueel een bodemprocedure beginnen. Volgens een woordvoerster van Thomas Cook betekent dit dat het bedrijf nog wel degelijk kans maakt om de 2,5 miljoen te vorderen, ,,alleen niet zo snel''.

Thomas Cook beëindigde vorige maand zijn contract met Holland Exel voor het vervoer van passagiers naar verre bestemmingen, nadat de luchtvaartmaastschappij in de problemen was geraakt en surseance had aangevraagd. Thomas Cook zegt 3,2 miljoen euro schade te hebben geleden door annuleringen en doordat het vervangend vervoer moest regelen voor passagiers.

Thomas Cook verwijst in zijn eis naar het contract tussen Holland Exel en de reisorganisatie, waarvoor vastgoedbedrijf IMCA en kredietverzekeraar Atradius zich vorig jaar garant hebben gesteld. Hoewel Holland Exel inmiddels uit de IMCA-groep is getreden, stelt Thomas Cook dat de oorspronkelijke ondertekenaars van het contract aansprakelijk blijven.

De problemen met Holland Exel hebben ook geleid tot een breuk en fikse onenigheid tussen Thomas Cook en marktleider TUI Nederland. TUI (o.a. Arke en Holland International) en Thomas Cook (Neckermann, Vrijuit) gingen in 2003 een poolovereenkomst aan met Air Holland voor gezamenlijke inkoop van vliegtuigstoelen. Holland Exel nam in 2004 Air Holland over en daarmee ook de poolovereenkomst voor de reiswereld.

Toen ook Holland Exel begin dit jaar in de problemen kwam, besloot TUI wel verder te gaan de maatschappij. TUI verwachtte dat ook Thomas Cook zou bleven meedoen, maar dat deed Thomas Cook niet, tot grote woede van TUI, die zich daardoor geconfronteerd zag met extra kosten. Volgens topman Van der Heijden van TUI Nederland is het vrijwel zeker dat zijn bedrijf nog deze maand of uiterlijk begin april Holland Exel zal overnemen onder een nieuwe naam.